Ексклюзиви
неділя, 21 січня 2018 20:23

Експерт розповів, чи збільшиться добробут українців цього року

Експерт розповів, чи збільшиться добробут українців цього року
Прокоп: Підвищення соціальних виплат в умовах недостатнього зростання економіки погіршить добробут кожного. ФОТО: Тарас ПОДОЛЯН

Через збільшення вартості газу й нафти українців очікує ріст цін на продукти і комунальні послуги.

Про це розповів кандидат економічних наук, експерт з енергетики Українського інституту майбутнього Андріан Прокіп в інтерв'ю журналу "Країна".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерт пояснив чому Україна знову купуватиме російський газ

"Україна має високий обсягом імпорту. Попри те, що є власні запаси ресурсів, які можна розвивати. Буквально за два місяці гривня послабилася від 26,6 до 28,6 за долар. Всі розрахунки проводяться в валюті. Отже за кожну тонну вугілля, кожен кубометр газу нам доведеться платити більше. Ще й на тих ринках, де ми купуємо ресурси, вони будуть дорожчати. Нафта після кризи 2015-го знову почала дорожчати. Підвищується вартість нафтопродуктів. За грудень-січень їх ціна зросла на 7 відсотків. Отже маємо зростання ціни, девальвацію гривні - це тільки на вході в Україну. А на кожному етапі створення доданої вартості відбувається ще більше подорожчання. Вартість електроенергії і транспортних палив закладена у всьому - від приготування хліба до роботи громадського транспортну. Все це дуже вдарить по громадянах", - розповів він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерти розповіли, на скільки треба підвищити зарплати

За словами експерта, є чинники, яких можна було уникнути.

"Відбувалася спекуляція з ціною електроенергії. Відома формула "Ротердам плюс" (ціна на вугіллі, яку закладають ТЕС у вартість електроенергії, встановлюється на біржі в Роттердамі. Генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що формула становить корупційну загрозу для держав. - Gazeta.ua) і необґрунтоване ціноутворення. Неважливо, де конкретне підприємство бере вугілля. До нього все одно застосовується ця формула і підвищується вартість електроенергії для населення. Ціна на газ тягнеться за вартістю нафти. Не виключено, що протягом року він подорожчає на 10 відсотків", - вважає Андріан Прокіп.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерт спрогнозував подальше падіння гривні

Крім того, Міжнародний валютний фонд вимагає, аби ціна на газ була приведена до імпортного паритету.

"Уряд з цим не згоден. Але Україна зараз не в тому стані, щоб відмовити. Збільшиться кількість людей, які користуються субсидіями. Підвищення соціальних виплат в умовах недостатнього зростання економіки погіршить добробут кожного. Зарплата кожного формується з доданої вартості, яка створюється в країні. Не може бути так, що економіка зростає на 2 відсотки, а зарплати — на 30. Доходи населення реально можуть зростати лише відповідно до зростання економіки", - сказав він.

Інтерв'ю з Андріаном Прокопом читайте незабаром у журналі "Країна".

Зараз ви читаєте новину «Експерт розповів, чи збільшиться добробут українців цього року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути