вівторок, 31 березня 2020 21:10

Експерт пояснив, що дешева нафта означає для України

Експерт пояснив, що дешева нафта означає для України
На АЗС почали знижуватися ціни. Однак не всі споживачі мають кошти, щоб купити пальне. Фото: pexels.com

Зниження ціни на нафту – тимчасовий процес, розповів Gazeta.ua експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук.

"Нафтою починають цікавитися, коли бачать пікові значення. Про неї активно говорили, коли був стрибок ціни до $80 за барель. Зараз котирування впали до $25. Під час карантинних заходів сповільнюються робочі процеси. А тому світове споживання нафти скорочується. У будь-якому випадку після стабілізації ситуації ціна повернеться до $50-60 за барель", – каже Корольчук.

Пояснює, що для України здешевлення нафти не таке вже й хороше.

"З одного боку, нафтопродукти дійсно подешевшали. А це вплинуло на зниження вартості бензинів, дизпалива. Щоправда ціна могла впасти ще більше, якби не валюта. При курсі 24-25 гривень за долар, уже зараз побачили б 24 гривні за літр пального. З іншого боку, - обсяг споживання в країні впав на 30%. А це збитки компаній, недоплачені податки у бюджет", - пояснює експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Автогаз може подешевшати вдвічі: назвали причини

За його словами, зниження цін на АЗС побачили споживачі, які ще мають грошові запаси. Більшість українців змін не відчули.

"Коли ціна нафти стабілізується, то не факт, що робочі процеси в Україні після кризи вийдуть на рівень хоча б лютого 2020-го. Прогнозують, що повернутися до таких показників зможемо не раніше лютого 2021 року", - каже Корольчук.

В Україні мережі АЗС можуть знизити ціни на бензин щонайменше на 3 грн/л, вважають в Антимонопольному комітеті. На 31 березня бензин марки А-95 у середньому коштує 25,35 грн/л. Дизпаливо продають по 24,76 грн/л, автогаз – 10,68 грн/л.

Зараз ви читаєте новину «Експерт пояснив, що дешева нафта означає для України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі