вівторок, 19 лютого 2019 21:10

Експерт пояснив, хто ризикує втратити пенсію

Експерт пояснив, хто ризикує втратити пенсію
Пенсію можуть забрати, якщо громадянин оформив її за підробленими документами. Виплати не отримуватимуть ті, хто виїхали з України за кордон. Фото: Depositphotos

Українців насправді не позбавлятимуть пенсій. Програма перевірок у першу чергу стосується нових пенсіонерів. Уряд робитиме все, щоб кількість пенсіонерів збільшувалася дуже повільно, розповів Gazeta.ua фінансовий експерт Олексій Кущ.

"Щоб істотно скоротити бюджет Пенсійного фонду, потрібно забрати пенсію у 2-3 мільйонів українців. Наслідки можуть бути катастрофічні. Влада не піде на таке. Водночас у 2017-му, під час запровадження пенсійної реформи, уряд обрав принцип збільшення страхового стажу, а не пенсійного віку. Щорічно вимоги до стажу зростатимуть. Найближчі роки показник досягне 35 років. Додатково людей перевірятимуть у 3 етапи", - пояснив експерт.

Кабмін планує позбавляти виплат тих, хто виїхав за кордон.

"Багато українців проживає в Ізраїлі. Країна має жорсткі вимоги до пенсій громадян, які заробили страховий стаж в Україні. Йдеться про відносно невеликі суми. Але вони можуть вплинути на партнерські стосунки між країнами", - говорить Олексій Кущ.

Пенсіонерам з непідконтрольних Україні територій технічно неможливо виплачувати пенсії. Там не працюють банки. В анексованому Криму виплати повинна забезпечувати Росія.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Індексація пенсій: за якою формулою розраховуватимуть

"Водночас в офіційних документах ООН прописано, що Україна має розробити механізми забезпечення людей, які проживають на окупованих територіях. Тому рішення позбавити їх пенсій може зіпсувати міжнародний імідж країни", - каже експерт.

Він пропонує обмежити середньою заробітною платою пенсії українським чиновникам, політичній еліті, суддям. Водночас у програмі верифікації немає жодного слова про це.

Кабмін затвердив законопроект "Про верифікацію та моніторинг державних виплат". Тепер пенсію можуть забрати, якщо громадянин оформив її за підробленими документами. Виплати не отримуватимуть ті, хто виїхали з України за кордон чи проживають на непідконтрольній уряду території. Мають статус внутрішньо переміщених осіб, але не можуть його підтвердити.

Зараз ви читаєте новину «Експерт пояснив, хто ризикує втратити пенсію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі