середа, 26 лютого 2020 13:08

Експерт пояснив, чому потрібно закрити Пенсійний фонд

Експерт пояснив, чому потрібно закрити Пенсійний фонд
Функцію Пенсійного фонду може виконувати окремий рахунок у державному казначействіФото: REUTERS

Сьогодні одна з головних статей витрат держбюджету в Україні - це дотація Пенсійному фонду. Цьогоріч уряд планує змінити підхід до публічних фінансів. У Пенсійному фонді також проведуть міжнародний аудит, заявив прем'єр-міністр Олексій Гончарук.

"У тому вигляді, як зараз, Пенсійний фонд не потрібен Україні. Це просто посередник між державним бюджетом і пенсіонерами. Він має в назві слово "фонд", але не є таким за своїми операціями. Акумульовані кошти не вкладає в цінні папери і не заробляє на цьому. Зараз це окрема організація, в яку йдуть гроші платників податків. Будь-який дефіцит, який виникає, покривається з держбюджету. За логікою, його функцію може виконувати окремий рахунок у державному казначействі. Там будуть акумулюватись кошти і звідти проводитись виплати", - розповів Gazeta.ua економіст Андрій Новак.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Які наслідки міцної гривні та дешевого долара для України

За словами експерта, зникнення Пенсійного фонду пенсіонери не помітять. Адже пенсії нараховуються і виплачуються автоматично.

"Уряд може зробити, щоб Пенсійний фонд працював дійсно як фонд. Для цього треба якомога швидше запустити три рівні накопичення пенсій: перший - відрахування внесків, другий - обов'язкове накопичення, третій – добровільне. Накопичувальні рахунки мають бути застраховані, щоб люди не втратили гроші, як під час банкопаду. Тоді Пенсійний фонд зможе вкладати гроші в цінні папери, заробляти гроші. Більшість країн працюють саме за такою системою", - пояснює Андрій Новак.

Раніше в уряді пропонували об'єднати Пенсійний фонд з іншими фондами соціального страхування. Фонди соціального страхування та Пенсійний фонд наповнюються за рахунок єдиного соціального внеску. Кошти з Пенсійного йдуть на виплату пенсій. Із фондів соціального страхування гроші направляють на виплати за лікарняними, безробітним.

Зараз ви читаєте новину «Експерт пояснив, чому потрібно закрити Пенсійний фонд». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі