вівторок, 03 грудня 2019 21:10

Експерт пояснив, чому газ для населення подорожчає

Експерт пояснив, чому газ для населення подорожчає
За тепло та газ станом на жовтень українці заборгували понад 40 млрд грн. Фото: Depositphotos

У травні 2020-го ціна на газ для населення буде ринковою, повідомили у Міністерстві енергетики та захисту довкілля.

"З наступного року споживач повинен платити ту ціну газу, за якою його продають на зовнішніх ринках. Таке зобов'язання Україна взяла перед МВФ. Якщо цього не виконати, то ризикуємо втратити підтримку міжнародного кредитора. Чому сьогодні українці платять за цінами імпортного паритету — не зрозуміло. Населення купує газ власного видобутку. Він коштує значно дешевше за той, який завозять з Європи", - розповів Gazeta.ua експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук.

З 1 травня газ для населення зі всіма податками може подорожчати до 10 грн за куб.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Попередили про проблеми з газопостачанням без транзиту газу

"Без субсидій люди не зможуть платити ці гроші. Кількість тих, хто потребуватиме допомоги, безумовно зросте. У позаминулому опалювальному сезоні було 6,7 мільйонів субсидіантів. У минулому їхня кількість скоротилася до 6,5 мільйонів. Якщо ціна зросте, ще більшими стануть борги за тепло та газ. Сьогодні населення заборгувало понад 40 мільярдів гривень", - пояснює експерт.

За його словами, уряду доведеться або вигадувати нові програми державної підтримки, або просто не збільшувати вартість газу для населення.

З 1 січня 2020-го газ для населення продаватимуть за страховою ціною — 4,9 грн за куб. Вона не включає податків та витрат на транспортування, які для кожної області різні. Це на 7% менше, ніж обходився газ минулого опалювального сезону.

Зараз ви читаєте новину «Експерт пояснив, чому газ для населення подорожчає». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі