вівторок, 31 жовтня 2023 07:50

Експерт порадив, як навчитися економити

Експерт порадив, як навчитися економити
Завжди потрібно відкладати 5-10% одразу після отримання зарплати. Фото: unsplash

31 жовтня відзначають Міжнародний день економії.

27 жовтня 1988 року представники ощадних кас із 29 країн зібралися в Мілані на спеціалізований конгрес. В його останній день, 31 жовтня, з'явилась ідея на згадку про перші збори ощадних банківських інститутів всіх країн відзначати Міжнародний день економії. Присвятили його економії грошей, часу та сил.

У 1989 році цей день офіційно закріпили директивою ООН.

Фінансовий консультант Тарас Радзівіл у коментарі Gazeta.ua розповів, що українці діляться на дві категорії: дуже економні і навпаки.

"До першої належать здебільшого старші люди, які звикли мати "заначку". Тому що невідомо, що буде завтра. Люди економлять, бо у них низькі доходи. В Україні вони одні з найнижчих Європі", - говорить експерт.

Поширена проблема - коли людина починає економити, то планує відкладати кошти, які залишаться наприкінці місяця.

"Завжди потрібно відкладати 5-10% одразу після отримання зарплати. Як показує практика, наприкінці місяця нічого не залишається. Багато хто каже, що не вистачає на заощадження через маленьку зарплату. Тоді варто відкладати хоча б 2%. Головне - виробити цей навик", - зазначає експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Купівельна спроможність українців найменша в Європі

Тарас Радзівіл пояснює, що відкладене важливо витрачати.

"Неефективно економити заради економії. Задача в тому, щоб досягнути матеріальних чи фінансових планів. Відмовитися від непотрібної покупки можна тоді, коли в майбутньому отримаєш щось набагато більше. Наприклад, новий комп'ютер", - каже фінансовий консультант.

Найбільшою проблемою експерт називає спонтанні покупки. З його слів, в Україні дуже ефективно та агресивно працює реклама. Вона змушує витратити гроші вже зараз.

"Під час спонтанних покупок люди керуються емоціями. Це ще одна помилка. Фінанси - це більше про логіку, математику. Люди купують емоціями, а на наступний день виявляється, що без цього можна було прожити. Все через низький рівень фінансової грамотності", - пояснює Радзівіл.

Експерт зазначає, що через це в Україні популярні фінансові піраміди.

"Люди недооцінюють те, що можуть зробити за 5 років. І переоцінюють те, що можуть зробити за місяць-два. Хочуть вже, зразу і багато. Наприклад, приходить людина і каже, що в неї є $300. А за рік хоче заробити $3 тисячі. Це неможливо. Середня прибутковість інвестування в якісні фінансові продукти - максимум 5-10% у валюті. А людина, яка хоче 300% - перший клієнт фінансової піраміди", - додає Радзивіл.

Понад чверть населення України перебуває за межею бідності. За оцінками експертів, кожному третьому не вистачає заробітної плати на задоволення необхідних життєвих потреб. А кожен другий працює на умовах вторинної зайнятості.

Зараз ви читаєте новину «Експерт порадив, як навчитися економити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі