середа, 14 лютого 2018 16:09

Експерт назвав продукти, які подорожчали найбільше

Експерт назвав продукти, які подорожчали найбільше
У відсотковому еквівалентні найбільше у січні подорожчали капуста, буряк, морква, картопля та пшоно. Фото: Агрополіт

У січні найбільше подорожчали складові борщового набору - овочі та м'ясо.

"У гривневому еквіваленті найбільше додали у ціні сало, яловичина, філе та тушка курки, яйця", - написав у Facebook директор асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

Сало подорожчало на 3,5 грн за кг. У середньому коштує 72,2 грн. Водночас у Києві продукт продають за ціною 110,6 грн за кг. Різниця між середньою ціною в Україні й ціною в Києві становить 38 грн.

"Яловичина додала в ціні 2,8 гривні за кілограм. Сьогодні в середньому коштує 117,1 гривень. У Києві яловичину продають по 129,1 гривень за кілограм. Філе курки подорожчало на 2 гривні — 91,5 гривень за кілограм", - каже Дорошенко.

За його словами, яйця з тушкою курятини подорожчали на 1 грн. Так, десяток яєць коштує майже 28 грн, а кілограм курки в тушці – 54,9 грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розповіли, якого м'яса в Україні найбільше

У відсотковому еквівалентні найбільше у січні подорожчали капуста, буряк, морква, картопля та пшоно.

"Капуста на 14 відсотків стала дорожчою. Коштує 5 гривень за кілограм. У Києві капуста подорожчала на 16 відсотків - 6 гривень за кілограм. Буряк додав у ціні 13 відсотків . У середньому коштує 7 гривень за кілограм. Морква, картопля і пшоно подорожчали на 7 відсотків. Так, кілограм моркви продають по 7,2 гривень, картоплі – 6,4 гривень, пшона – 16 гривень", - наголосив експерт.

Він додав, що за січень на 5% (1 грн) подешевшала гречка. Також на 1% (16 коп.) зменшилася ціна цукру.

Ціни в торговельних мережах зростають через 1 або 2 місяці після подорожчання долара. Олексій Дорошенко зазначив, що подорожчання твердих сирів на початку року - це звичайне явище. В України грудень закінчився знеціненням гривні. Наслідки побачили в січні поточного року. Постачальники і мережі уклали нові договори. Це відбувається щороку. Тому, незважаючи на те, що гривня знову зміцнилася, найближчими місяцями не варто чекати падіння цін. Хіба що на оптових ринках.

Зараз ви читаєте новину «Експерт назвав продукти, які подорожчали найбільше». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі