субота, 23 травня 2020 21:11

Економісти пояснили наслідки підвищення мінімальної зарплати

Економісти пояснили наслідки підвищення мінімальної зарплати
Щоб підняти мінімальні зарплати, з держбюджету знадобиться 20-25 млрд грн. Фото: pixabay.com

Мінімальну зарплату в Україні можна підняти вище 5000 грн, розповів Gazeta.ua економіст Олександр Охріменко.

"Треба враховувати, що від розміру "мінімалки" офіційно залежать зарплати усіх держслужбовців, військових, учителів, суддів, прокурорів, лікарів. Якщо підвищуємо мінімальну зарплату, доведеться піднімати й пенсію. Хоча законом цього і не передбачено", - пояснює Охріменко.

За його підрахунками, на це з держбюджету знадобиться 20-25 млрд грн.

"Як варіант, можна здійснити цільову емісію гривні. За рахунок випущених грошей підвищити заробітки. При цьому ціни однозначно зростуть. Люди почнуть більше купувати, а тому оживе торгівля і сфера послуг. Більш того, якщо зросте інфляція, то й зростуть надходження до бюджету. Адже податки із заробітної плати також стануть більшими", - каже Охріменко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Президент пояснив, що зарплата 5-6 тис. грн - ще не бідність

За словами економіста Бориса Кушнірука, в економіці розмір зарплати визначається не бажанням влади, а попитом і пропозицією на ринку, продуктивністю праці громадян.

"Якщо уряд планує підняти виплати, то повинен пояснити за рахунок чого це робитиме. У нас і так дефіцит на 2020 рік становить 300 мільярдів гривень. Крім того, з великою ймовірністю не вдасться отримати той рівень доходів, який запланували цьогоріч", - говорить економіст.

За його словами, можна запропонувати українцям соціальну податкову пільгу. Тобто збільшити суму, з якої не вираховують податки.

"Сьогодні вона становить на рівні 1800 гривень. Потрібно поступово підвищувати хоча б до розміру мінімальної зарплати. Тоді робити розрахунки, які втрати понесуть бюджети особливо у невеликих містах, де мешканці переважно отримують малі зарплати. Адже місцеві бюджети є головними отримувачами податків із зарплати бюджетників. Доведеться думати, як компенсувати ці втрати", - наголосив Кушнірук.

Востаннє мінімальну зарплату піднімали 1 січня 2020-го. Тоді виплати зросли на 13,2% – з 4173 до 4723 грн.

Зараз ви читаєте новину «Економісти пояснили наслідки підвищення мінімальної зарплати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі