вівторок, 21 липня 2020 14:57

Економіст пояснив, чому долар дорожчає

Економіст пояснив, чому долар дорожчає
Суттєвого знецінення гривні не прогнозують. Курс перебуватиме на рівні трохи вище за 27 грн/дол. Фото: unsplash.com

В Україні намітився тренд незначного знецінення гривні. Він пов'язаний як з економічними передумовами, так і спекулятивними факторами, розповів Gazeta.ua економіст Ярослав Жаліло.

"Зростає імпорт. Натомість попит на товари традиційного українського експорту слабкий — залізна руда, металургія, хімічна сировина. Це впливає на зниження цін на зовнішніх ринках. До цього додалися спекулятивні мотиви, пов'язані з інформаційною невизначеністю навколо Нацбанку. Новий голова тільки вчора, 20 липня, представив свій курс. До цього було багато здогадок. Наприклад, говорили про залежність політики регулятора", - говорить економіст.

За його словами, зазвичай літо — період відносної стабільності на валютному ринку.

"Думаю, що суттєвого знецінення курсу гривні не буде. Вона навпаки має можливість зміцніти. Хоча з'явиться нова точка рівноваги. Якщо раніше курс валют коливався в межах 26-27 гривень за долар, зараз буде трохи більше за 27 гривень", - пояснює економіст.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коливання в межах норми - голова НБУ пояснив, що відбувається з гривнею

Додає, що Україні потрібен урівноважений ринковий курс. Надмірне знецінення гривні чи її зміцнення негативно впливає на економіку.

"Структура українського експорту-імпорту така, що ми завозимо в країну товари з більшою доданою вартістю, а продаємо вітчизняну продукцію з меншою доданою вартістю. Сумарно ефект девальвації гривні для зовнішньої торгівлі — негативний. Адже тоді більше витрачаємо на імпорт, ніж заробляємо на експорті. Крім того, значна частина доходів державного бюджету залежить від курсу валют. Це митні платежі, імпортний ПДВ. З іншого боку, якщо гривня нестабільна, це збуджує інфляційні очікування населення і бізнесу. У результаті ціни зростають", - наголошує Жаліло.

Національний банк України на 21 липня встановив курс долара на рівні 27,60 грн. Це на 24 коп. більше, ніж було вчора.

Зараз ви читаєте новину «Економіст пояснив, чому долар дорожчає». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі