пʼятниця, 12 липня 2019 21:10

Дорогі фрукти та ягоди: експерт пояснила, чому ціни "кусаються"

Дорогі фрукти та ягоди: експерт пояснила, чому ціни "кусаються"
Малина коштує у гурті 40 грн/кг. Торік в аналогічний період її продавали по 30 грн/кг. Фото: Растениевод

В Україні цьогоріч є проблеми з врожаєм малини, смородини, вишні, черешні. Швидко закінчився сезон полуниці. У червні коштувала дешевше, ніж торік - 20 грн/кг. Однак ягода була водяниста. У липні взагалі зникла з прилавків, розповіла Gazeta.ua експерт плодоовочевого ринку Тетяна Гетьман.

"Дорого коштує малина - 40 гривень за кілограм. Торік продавали по 28-30 гривень. Щоправда ціна незабаром упаде, бо сезон тільки розпочався. Водночас вишня дешевшати не буде через поганий врожай. На початку липня 2018-го коштувала 25-27 гривень. Зараз - 40-50", - пояснила експерт.

За її словами, негативно на врожай ягід вплинула холодна весна. У червні-липні додалися дощі та спека.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ціна впала: чому овочі стрімко подешевшали

"Абрикоси у гурті коштують від 18 до 35 гривень за кілограм. Персики продають від 20 до 25. Крім вітчизняних на ринку є фрукти з Греції, Сербії, Молдови, Іспанії. З початку липня з'явилися яблука нового врожаю з Чернівецької області. Коштують від 10 гривень за кілограм. Торік врожай був дуже великим. Цьогоріч отримаємо менший через періодичність плодоношення яблунь", - пояснила Тетяна Гетьман.

На ринку зростає пропозиція кавунів.

"Кавун завозять переважно з Херсонської області. У гурті продають від 6 гривень за кілограм. Найменша ціна буде у серпні. Тоді на ринку з'являться пізні сорти", - резюмує експерт.

Україна щороку імпортує 26-38 тис. т кісточкових. Персиків і нектаринів завозить понад 50% від усього імпорту.

Зараз ви читаєте новину «Дорогі фрукти та ягоди: експерт пояснила, чому ціни "кусаються"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі