середа, 09 квітня 2014 12:06

Долар почне дешевшати влітку - експерт

Долар почне дешевшати влітку - експерт
Павло Мельник. Фото: obozrevatel.com

Дорожче 11,9 грн долар не коштуватиме у найближчі три місяці.

Такий прогноз у коментарі висловив директор компанії "МПП-консалтинг" Павло Мельник.

За його словами, вартість американська валюти коливатиметься від 11,4 до 11,9 грн. А влітку-восени можливе підвищення курсу гривні до 10,50-11 грн/$.

"Цього місяця Міжнародний валютний фонд має надати Україні позику 14-18 мільярдів доларів. Це має підтримати українську економіку й курс гривні. За допомогою цих грошей можна буде погасити дефіцит американської валюти на ринку України", - сказав Мельник.

Він зауважив, що це не єдиний фактор, який вплине на посилення гривні.

"Важливою причиною є зменшення попиту на іноземну валюту з боку банків. Вони вже майже місяць дуже дозовано видають іноземну валюту своїм вкладникам. Виплату великих сум заблокували, щоб створити собі певний запас міцності на найближчі 2-3 місяці. Тому ці місяці вони не будуть додатково купувати долари, чекатимуть, поки іноземна валюта подешевшає", - розповів Мельник.

Іншою причиною стабілізації валюти він назвав суттєве скорочення імпорту.

Відтік коштів із Україні протягом останніх двох місяців зменшився приблизно на $2-3 млрд, за оцінкою "МПП-консалтинг" та компанії "AFS". Проте офіційних даних про обсяги імпорту й експорту поки немає. Їх оприлюднять у травні.

"Виходить, коли скорочується імпорт, компаніям-закупівельникам іноземних товарів потрібно менше іноземної валюти на закупівлю товарів. Відповідно, вони купують менше доларів, зменшується попит і ажіотаж на іноземну валюту. А імпорт буде скорочуватися й надалі. Адже закрили оптовий ринок "7-кілометр" в Одесі. Він був великим джерелом поширення іноземних товарів, куплених за долари. За останні місяці із Китаю стали ввозити лише найбільш затребувані товари, постачальники суттєво скоротили ввезення іміджевих і не надто практичних речей. Найближчим часом суттєвому відтоку іноземної валюти може посприяти відмова росіян імпортувати до нас власні товари та енергоносії. А ми витрачаємо на чимало - 11 мільярдів доларів на газ і нафту і 12 - на їхні товари", - наголосив Мельник.

Курс 10,5-11 грн/$ установиться після того, як суттєво зменшиться імпорт і українські підприємства-виробники більше вироблятимуть власних товарів для внутрішнього ринку, вважає експерт.

"Тоді запрацює економіка й можна буде розраховувати на стабілізацію курсу. Думаю, це в теперішніх умовах реально. Але скороченню імпорту зараз крім економічних важелів сприяє зміна мислення населення України. Люди свідомо відмовляються від імпорту з Росії. Також пересічні українці за останні півроку відійшли від моди на іміджеві гаджети, тому стали менше купувати дорогої фірмової техніки із-за кордону. Підприємці зараз всупереч підняттю вартості на все намагаються тримати старі ціни на товари, щоб не втратити свою нішу. Подальші політичні рішення також сприятимуть зменшенню поставок сюди їхніх енергоносіїв", - підсумував Мельник.

Зараз ви читаєте новину «Долар почне дешевшати влітку - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі