четвер, 26 березня 2020 11:59

Долар по 40 грн та черги з безробітних: експрем'єр Гончарук назвав план порятунку для України

Долар по 40 грн та черги з безробітних: експрем'єр Гончарук назвав план порятунку для України
В умовах кризи долар може зрости до 40 грн. Фото: pixabay.com

Уряд має дотримуватися консервативної стратегії, уникаючи високих ризиків, навіть якщо здавалося, що за ними стоять високі, але негарантовані вигоди. "Пан або пропав" - не краща установка, якщо від твоїх рішень залежить життя 40-мільйонної країни. Якщо цього не дотриматися, долар може зрости навіть до 40 грн. Про це заявив експрем'єр Олексій Гончарук у своєму блозі.

"Я можу уявити хайпові заголовки чи сюжети в жовтих ЗМІ: "Завдяки дефолту Україна зберегла мільярди доларів!" Але ще, думаючи на крок наперед, я бачу черги безробітних, зруйновані плани на майбутнє для мільйонів людей, долар по 40 і внутрішню нестабільність. Такою буде для України ціна втраченої міжнародної довіри. І це абсолютно точно не можна допустити", - пояснює Гончарук.

Міжнародні інституції, МВФ і Світовий банк, наші західні партнери ЄС і США готові допомогти Україні пережити цю ситуацію. МВФ потенційно готовий виділити Україні не $5,5 млрд, а значно більше, оскільки є розуміння, що всі ми в одному човні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали галузі, в яких найбільше безробіття під час карантину

"Для допомоги потрібно, щоб і Україна діяла адекватно: грала чесно, виконувала зобов'язання, відповідала за свої слова. Тобто дефолт і невиконання своїх зобов'язань - не найкраще рішення зараз", - пояснює Гончарук.

Він наголошує, що попередній уряд дотримувався консервативної стратегії, якої варто триматися й надалі.

"Ми заклали в генеральну лінію правильні речі: запровадження цивілізованого ринку землі, детінізація економіки, лібералізація ринку праці, прийняття закону про неповернення виведених з ринку банків до колишніх власників. Ці речі просто треба робити. У поточній ситуації "закон про банки" - найпріоритетніший, тому що саме він розблоковує програму співпраці з МВФ. І в Офісі президента, Верховній Раді та уряді достатньо людей, які розуміють його важливість і всі катастрофічні наслідки можливого дефолту", - додає експрем'єр.

Депутатам доведеться переглядати державний бюджет, тому що коронавірус став "чорним лебедем", про який в листопаді торік ще ніхто не знав. Не тільки в Україні – у світі.

"Перегляд бюджету є нормальною робочою процедурою. Справжні проблеми починаються не тоді, коли щось іде не за сценарієм. А тоді, коли замість того, щоб діяти відповідно до ситуації, ти починаєш ігнорувати зміну умов чи шукати легких рішень. Можливо, цього року держбюджет доведеться переглядати декілька разів, тому що поки що ніхто не має навіть остаточного розуміння щодо впливу пандемії на світ", - додав Гончарук.

Національний банк України на 26 березня встановив курс долара на рівні 27,95 грн. Це на 18 коп. більше, як було вчора. Повідомляє сайт НБУ.

Зараз ви читаєте новину «Долар по 40 грн та черги з безробітних: експрем'єр Гончарук назвав план порятунку для України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі