пʼятниця, 21 грудня 2018 21:10

Долар, інфляція та транш МВФ: економічні підсумки року

Долар, інфляція та транш МВФ: економічні підсумки року
Курс національної валюти з початку року трохи зміцнився. У січні за долар давали 28,01 грн, у грудні - 27,55 грн. Фото: Politeka

У 2018 році валютний ринок України демонстрував відносну стабільність. Крім того, курс національної валюти з початку року трохи зміцнився. У січні за долар давали 28,01 грн, у грудні - 27,55 грн.

"Завдяки такому скромному росту гривня, за підсумками року, може стати валютою, яка найбільше зміцнилася до долара. До кінця 2019 року американська валюта може подорожчати до 30 гривень", - говорить старший аналітик фірми "Альпарі" Вадим Іосуб.

МВФ схвалив нову програму підтримки України на $3,9 млрд. Це сприятиме зростанню рейтингів нашої країни. Дозволить отримати запозичення від Євросоюзу, Світового банку, гарантії США під ринкові позики.

"Щоб отримати кредит МВФ, Україні довелося збільшити тарифи на житлово-комунальні послуги, прийняти антикорупційне законодавство, своєчасно прийняти збалансований бюджет на наступний рік", - наголосив аналітик.

ВВП у II кварталі поточного року зріс на 3,8% по відношенню до аналогічного періоду минулого року. Крім того, з 14% на початку року до 10% у листопаді сповільнилася інфляція.

"Наступного року на світову економіку і фінансову систему негативно впливатимуть торгові війни, у першу чергу, між США і Китаєм. Подальше зростання ставок в США і викликане цим продовження падіння американських акцій. Останнє може торкнутися боргових ринків і ринків акцій країн, що розвиваються", - говорить Вадим Іосуб.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна отримала перший транш МВФ

За його словами, це призведе до уповільнення економічного зростання. Однак глобальної світової кризи чекати не варто.

"Ризики є у першу чергу для країн з ринками, що розвиваються. Але вони можуть бути досить швидкоплинними, як це сталося в серпні-вересні 2018 року. Тоді ситуацію виправило зростання ключових ставок центробанків", - зазначає аналітик.

Він додає, що ймовірне уповільнення зростання світової економіки і Китаю може привести до зниження попиту на залізну руду, чорні метали. Це негативно позначитися на експортному потенціалі України.

Наприкінці 2018-го грудневої девальвації гривні не буде. Такий прогноз озвучив голова Ради Національного банку України (НБУ) Богдан Данилишин, підбиваючи підсумки року.

Зараз ви читаєте новину «Долар, інфляція та транш МВФ: економічні підсумки року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі