четвер, 22 вересня 2011 09:57

Документ, що засвідчує особу, потрібен буде навіть при купівлі $1

Документ, що засвідчує особу, потрібен буде навіть при купівлі $1

З 23 вересня при здійсненні валютно-обмінних операцій на суму до 50 тис. грн необхідно пред'являти документ, що засвідчує особу.

Про це йдеться у заяві Національного банку України, розміщеній на офіційному сайті.

"З 23 вересня 2011 року фізособа зможе обміняти в одному банку протягом дня валюту на суму 150 тис. грн, а не 80 тис. грн як це здійснювалося раніше", - зазначив регулятор.

Банки зобов'язані будуть вносити особисті дані клієнта в систему банківського обліку.

При здійсненні валютно-обмінної операції на суму до 50 тис. грн у фінансовому документі зазначатиметься резидентність клієнта, його прізвище, ім'я та по батькові.

Для цього клієнт повинен пред'явити документ, що засвідчує його резидентність.

Це може бути будь-який документ, що може засвідчити резидентність особи: як паспорт, так і інший документ, що посвідчує особу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерт пояснив, чому Нацбанк хоче, щоб валюту обмінювали з паспортом

Фізичним особам надається можливість здійснювати операції з продажу готівкової іноземної валюти за гривні через банкомати.

Комісійна винагорода під час проведення валютно-обмінних операцій через банкомати відсутня, а курс купівлі продажу іноземних валют за гривні єдиний при здійсненні операцій, як через власні каси банків, пункти обміну іноземної валюти, так і через банкомати.

З метою мінімізації ризиків операцій з готівкою на суму від 50 тис. грн до 150 тис. грн здійснюватиметься повна ідентифікація фізичної особи відповідно до законодавства про відмивання доходів, одержаних злочинним шляхом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Міняти валюту з пред'явленням документа не так страшно - розслідування

Раніше ця норма становила від 50 тис. грн до 80 тис. грн.

Така перевірка резидентності фізичних осіб відповідає рекомендаціям міжнародної Групи з розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей - FATF.

Інформація щодо фінансового стану клієнта, яка стала відомою банку в процесі обслуговування клієнта та взаємовідносин з ним чи третім особам під час надання послуг банку, є банківською таємницею, має обмежений доступ і може бути розкрита третім особам тільки в законодавчо встановленому порядку.

Зараз ви читаєте новину «Документ, що засвідчує особу, потрібен буде навіть при купівлі $1». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі