середа, 11 вересня 2019 18:52

До чого приведе розслідування МКМТ щодо імпорту в Україну мінеральних добрив

До чого приведе розслідування МКМТ щодо імпорту в Україну мінеральних добрив
Український агропромисловий комплекс опинився на порозі системної кризи. Фото: gdz4you.com

Український АПК, що є одним з найважливіших секторів вітчизняної економіки, опинився на порозі системної кризи

Його каталізатором може стати неоднозначне розслідування, розпочате 21 серпня Міжвідомчою комісією з міжнародної торгівлі (МКМТ) щодо імпорту в Україну мінеральних добрив. Розслідування ініційовано за заявкою холдингу Ostсhem і направлено для нібито захисту українських виробників добрив від "недобросовісного" і зростаючого імпорту. Про це пише "Дело", передає "Деловая столица".

Чим викликана необхідність розслідування?

На проведеному 30 серпня в Києві круглому столі, присвяченому питанням впливу санкцій відносно РФ на українську хімічну промисловість, економіку і АПК, віце-президент Союзу хіміків, директор з питань регуляторної політики Group DF Ігор Гольченко заявив, що розслідування має виявити схеми обходу санкцій Росією.

Іншими словами, мова йде про підозри, що після введення в травні 2019 р. повного ембарго на постачання добрив з Росії відбувається перефасовка російського продукту і продаж його під виглядом виробленого в інших країнах.

Однак названі мотиви не мають нічого спільного з суттю самої заяви Ostсhem, наявними в ній вимогами і повноваженнями Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі, в яку звернулася компанія Дмитра Фірташа.

МКМТ при всьому бажанні не може розслідувати питання контрабанди російських добрив через територію третіх країн - це не відноситься до сфери її повноважень.

"Метою розслідування проголошений пошук схем обходу санкцій Росією, але парадокс в тому, що подібні формулювання - це прерогатива СБУ і Генпрокуратори, а не МКМТ і Мінекономрозвитку, у яких для цього просто немає відповідних повноважень", - вважає керівник судової практики та міжнародної торгової і митної практики ЕПАП Гліб Бялий.

Трейдери говорять про великі збитки

За недопущення застосування штучних бар'єрів на ринку мінеральних добрив виступають і трейдери. На частку торговельних компаній нині припадає майже 70% поставок добрив українському АПК.

"Жорстке обмеження імпорту змусить трейдерів згорнути бізнес. З одного боку, прибрати посередника - значить здешевити продукт, але з іншого - відсутність альтернативи породжує дефіцит і зловживання", - відзначає глава українського Союзу виробників, імпортерів і трейдерів агрохімії і агротехнологій Сергій Рубан.

На його думку, підтримка національного виробника, що, без сумніву, є важливим завданням, повинна реалізовуватися не за допомогою загороджувальних бар'єрів для іноземних компаній і трейдерів, а за рахунок грамотної стимулюючої політики держави: зниження податків для підприємств по виробництву добрив, поставки дешевого природного газу, лібералізації умов поставки сировини, матеріалів і обладнання на заводи.

Крім того, розслідування МКМТ йде врозріз з державною політикою по відкриттю ринку землі.

"У наявності взаємовиключні дії: однією рукою Україна готується до відкриття ринку землі, а інший паралельно хоче закрити ринок добрив", - зазначає Гліб Бялий.

Так які цілі розслідування?

Ostсhem - монополіст на українському ринку мінеральних добрив.

Те, що Ostсhem зловживав своїм монопольним становищем, офіційно визнав і Антимонопольний комітет України. Більш того, 5 вересня він прийняв рішення про примусовий поділ активів компанії в частині виробництва азотних мінеральних добрив. На реалізацію даного рішення відведено дев'ять місяців. Швидше за все, Ostсhem буде його оскаржувати. А значить, його виконання може затягнутися на кілька років. А в цей час вже МКМТ доведеться вирішувати, встати на сторону українських аграріїв або ж піти назустріч вимогам компанії Фірташа, заодно ускладнивши відносини з ЄС, США, Туреччиною, Білоруссю і Казахстаном.

Зараз ви читаєте новину «До чого приведе розслідування МКМТ щодо імпорту в Україну мінеральних добрив». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі