середа, 02 березня 2011 09:47

Десята частина селян готова хоч завтра продати свою землю - експерт

Десята частина селян готова хоч завтра продати свою землю - експерт

Скасування мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення, яке планується 2013 року, навряд чи примусить землевласників масово продавати земельні паї, які вони сьогодні здають в оренду.

Таку думку висловив радник начальника головного управління Держкомзему в Київській області Сергій Шевченко.

Відповідно до опитування в рамках спільного проекту Держземагентства України та Світового банку щодо власності на землю в сільській місцевості, близько 40% власників земельних паїв - пенсіонери. На думку експертів, залучених у проекті, саме вони продаватимуть паї в першу чергу.

Тим часом парламентська опозиція виступає за продовження мораторію на продаж землі до 2015 року. Мотивує це можливим обвалом цін на ділянки, в результаті чого землю можуть скупити практично за безцінь.

Таку ситуацію припускає і Шевченко. За його словами, зараз ціна на землю сільськогосподарського призначення і так невисока, а якщо пропозиція значно перевищуватиме попит, неминуче подальше зниження вартості ділянок.

"Є такі дані, що приблизно десята частина селян готова хоч завтра віддати свою землю, і вона вже навіть знає ціну, за яку вона готова цю землю віддати", - зазначає радник.

Проблему можна вирішити, створивши дієвий законодавчий важіль, вважає Шевченко. Однак, каже він, точно спрогнозувати розвиток ситуації на сьогодні складно через високу ймовірність утворення тіньового ринку землі, який держава контролювати не зможе.

Зараз ви читаєте новину «Десята частина селян готова хоч завтра продати свою землю - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі