вівторок, 21 вересня 2010 12:10

Дешеву свинину завезуть із Німеччини та Польщі

Дешеву свинину завезуть із Німеччини та Польщі
Оптові ціни на свинину в напівтушах цього року зросли до 25,5-26 грн за кілограм.

Така ціна вища за свинину найвищої якості в Європі.

Наприклад, свинину категорії Е з Польщі та Німеччини, які тепер почали завозити в Україну, оптом продаються по 23 грн/кг.

Українські виробники скаржаться, що змушені підвищувати ціни через здорожчання кормів - пшениці, кукурудзи та ячменю. За рік вартість фуражу зросла більш як удвічі.

"Великі тваринницькі комплекси, де відгодовують до 10 тисяч свиней, вирощують фураж на власних полях. Таким чином зменшують або й зовсім усувають залежність від поточних цін. На фермах відгодовують 3,6 мільйона голів. Населення тримає ще 4,8 мільйона свиней. Зауважте, що в обох секторах поголів"я зросло відповідно на 14 та 11 відсотків", - прокоментувала ситуацію виконавчий директор Українського клубу аграрного бізнесу Єлизавета Святківська.

Говорити про збитковість немає підстав. Проте більшість свиноферм збудовані недавно на кредитні кошти, звернула увагу Єлизавета Святківська. Відсотки за банківськими кредитами в Україні високі. Виробники компенсують це за рахунок збільшених цін.

"У європейців є відпрацьована технологія. У більшості випадків у них немає боргів перед банками. До того ж вони задовольняються скромнішими доходами", - уточнила Єлизавета Святківська.

Торік в Україні вжили 650 тис. тонн свинини в забійній вазі. Частка імпортного м"яса складає 185 тис. тонн, навели статистику в Українському клубі аграрного бізнесу. Цього року імпорт скоротили на третину.

"В Україні імпорт м"яса залежить від державного регулювання. Воно проходить прискіпливий санітарний контроль. Тому ввезення м"яса в 2010-му менше. Минулого року його завозили масово", - сказала експерт.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Дешеву свинину завезуть із Німеччини та Польщі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі