субота, 18 вересня 2010 12:03

Дефіцит картоплі неминучий - експерт

Дефіцит картоплі неминучий - експерт
У цьому році Україна матиме достатній урожай картоплі. Однак її неможливо буде зберігати у зимові місяці через погану якість. В Україні немає сучасних овочебаз, повідомив Gazeta.ua голова Союзу сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів України Іван Томич.

"Не важливо, яким буде урожай картоплі: 12 чи 14 мільйонів тонн. У будь-якому випадку дефіцит неминучий. В жовтні кілограм картоплі буде не дешевше, ніж 6 гривень. Це результат дефіциту. Картоплю в будь-якому випадку доведеться завозити з Білорусі, Нідерландів і Єгипту, щоб чітко збалансувати інтереси споживача та виробника", - пояснив Іван Томич.

"Здійснювати закупівлю саме у цих країнах Україна буде через невисоку ціну та наявність тих сортів, до яких звик український споживач. Їхній овоч практично не відрізняється на колір та смак від української. Бульба з Нідерландів - також. До того ж вона дешевша навіть за білоруську".

Марія Колесник із консалтингової компанії ААА іншої думки: цьогорічного врожаю повністю вистачить для українців, навіть з урахуванням запасу на посівну та що 20% урожаю згниє у сховищах.

"Так, картопля неякісна, але не варто спричиняти паніку. Паніка знялася через те, що у Росії не вистачає овочів і вони почали масово скуповувати їх у нас. Ніякого дефіциту не буде. Просто Україна не експортуватиме картоплю. До кінця року ціна не перевищить 6 гривень за кілограм", – прокоментувала для Gazeta.ua  Марія Колесник.

Зараз ви читаєте новину «Дефіцит картоплі неминучий - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі