четвер, 26 вересня 2024 10:50

Що відбувається з цінами на цукор - прогноз аналітиків

Що відбувається з цінами на цукор - прогноз аналітиків
Цукор у світі дорожчає, а в Україні дешевшає. Фото: pixabay.com

Ціна цукру на світовому ринку зростає. Тим часом внутрішні ціни на український цукор знижуються через торговельні обмеження з Євросоюзом.

Деякі заводи в Україні вже почали знижувати ціни з попередніх 21,50-22 грн/кг до 21 грн/кг, свідчать дані сільськогосподарського кооперативу "ПУСК", створеного в межах Всеукраїнської аграрної ради.

"Український цукор переважно залишається на внутрішньому ринку через обмежений експорт. Спроби постачати продукцію до Туреччини, Македонії та інших країн поки що не дозволяють суттєво розвантажити запаси. Через торговельні обмеження з ЄС, які триватимуть до 2025 року, Україна стикається з труднощами експорту цукру", - сказано в повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гривня зміцнилася - курс валют на 26 вересня

Аналітики прогнозують, що гуртові ціни від заводів можуть знизитися до 18-19 грн/кг у вересні-жовтні через перенасичення внутрішнього ринку.

Водночас світовий ринок цукру демонструє значне зростання цін, зокрема, через засуху в Бразилії, яка серйозно вплинула на врожайність цукрової тростини.

"Додатково ситуацію ускладнили масштабні пожежі, що пошкодили від п'яти до восьми відсотків посівних площ. Це призвело до суттєвого зростання вартості цукру на світових біржах", - зазначають у кооперативі.

Міністр фінансів представив у Верховній Раді проєкт державного бюджету на 2025 рік. За розрахунками уряду, середньомісячна зарплата в Україні наступного року буде - 24 389 грн. Загальний ресурс на національну безпеку та оборону у 2025 році - 2 трлн 223 млрд грн (близько 26% ВВП).

Зараз ви читаєте новину «Що відбувається з цінами на цукор - прогноз аналітиків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі