Ексклюзиви
понеділок, 23 листопада 2020 15:47

Чорна п'ятниця в Україні почалася достроково: як проходитиме головний розпродаж цьогоріч

Чорна п'ятниця в Україні почалася достроково: як проходитиме головний розпродаж цьогоріч
Карантин "вихідного дня" сильно зменшить прибутки брендів. Фото: pexels.com

Традиційно чорна п'ятниця припадає на останню п'ятницю листопада і подовжується на вихідні. Цьогоріч карантинні обмеження позначилися на головному розпродажу року, розповіла Gazeta.ua маркетолог Олена Бучинська.

"Ще тиждень тому ми вірили, що через пандемію шопінг проходитиме виключно в інтернеті. Про це заявила частина великих компаній. Однак вчора-позавчора через соціальні мережі почали поширювати велику кількість реклами, що в найбільших торгових центрах все ж таки будуть розпродажі 27 листопада. Люди зголодніли за реальними враженнями. Зважаючи на карантин вихідного дня, усі продавці ставлять на те, що найближча п'ятниця стане шаленим святом шопінгу", - каже Олена Бучинська.

Карантин вихідного дня зменшить прибутки брендів, прогнозують експерти.

"Кожен магазин вирішує цю проблему по-своєму: одні розтягують чорну п'ятницю на весь тиждень і пропонують знижки вже з понеділка, переносять розпродажі на інші дні, проводять "репетиції" чорної п'ятниці. Підприємці потерпають через те, що втратили вихідні. Побоюються, що і на чорну п'ятницю можуть запровадити якісь обмеження. Тому перестраховуються. Всіляко намагаються активізувати споживачів. Люди, які були на розпродажах минулої п'ятниці кажуть, що магазини пропонували максимальну знижку 25 відсотків. І не на всі товари. Зі знижкою продавали певні розміри, минулорічні колекції", - зазначає маркетолог.

Експертка наголосила, що очікувати великі знижки цього року не варто. Бізнес втрачає прибуток на вихідних і не працюватиме у збиток.

"На батьківщині чорної п'ятниці, у США, знижки 80-90 відсотків - це нормальні розпродажі. В Україні більш як 70 відсотік взагалі не анонсується. Середній показник - 40-50 відсотків. Торік я проводила дослідження: більшість магазинів анонсували знижки 50-70 відсотків. По факту, лише Zara дала 50 відсотків, як і обіцяла. Але було багато нарікань від покупців із приводу розмірів, якості, браку. Решта магазинів пропонували знижки 20-30 відсотків, акції "1+1=3", - додала Олена Бучинська.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шопінг у чорну п'ятницю: як зробити вигідну покупку

За словами експертки, не всім знижкам можна вірити. Щоб заманити людину на розпродаж, магазини користуються певними прийомами.

"У великих торгових центрах найулюбленіший гачок: створити враження тотальної чорної п'ятниці. А потім виявляється, що знижки діють лише на певні позиції. Ти приходиш на касу, там кажуть, що ціна товару інша. А за тобою черга стоїть. І вже незручно стає відмовитися від товару. Особливо це працює з інтровертами. За результатами дослідження, 40-50 відсотків людей не відмовляться від покупки за вищою ціною. Ще популярні прийоми - створення штучного ажіотажу, певна музика, аромамаркетинг", - розповідає маркетолог.

Згідно з дослідженнями, українці в середньому планують витратити під час чорної п'ятниці $140-150.

"Найпопулярніші товари - одяг та взуття. На 3-му місці - техніка. Активна категорія - це молоді матері, які купують дитячі товари. Замикають п'ятірку косметичні засоби і парфуми. Цього року приєдналася ще 1 категорія - товари для хобі. Через локдаун велика кількість людей знайшла нові захоплення. Тому будуть популярні матеріали для живопису, вишивки, тощо", - говорить Олена Бучинська.

Найменший прибуток отримає туристичний сектор.

"Зазвичай під час чорної п'ятниці купують також враження. Цього року туристичний сектор знаходиться на межі краху, тому що всіх лякають повторним локдауном. Люди розуміють, що не можуть бути впевненими у свободі пересування. Тому попиту на закордонні тури не буде", - підсумувала експертка.

В інтернет-магазині AliExpress під час останнього розпродажу українці витратили $7,8 млн.

Зараз ви читаєте новину «Чорна п'ятниця в Україні почалася достроково: як проходитиме головний розпродаж цьогоріч». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути