четвер, 16 листопада 2017 09:01

"Чорна п'ятниця": магазини обманюють українців

"Чорна п'ятниця": магазини обманюють українців
"Чорна п'ятниця" в цьому році випадає на 24 листопада. Фото: podrobnosti

"Чорна п'ятниця" в цьому році випадає на 24 листопада. Українські магазини обіцяють запаморочливі знижки на товари.

Видання "Сегодня" дізналося, як купити річ дешевше.

Традицію глобальних розпродажів Україна запозичила у США, де вони проходять в першу п'ятницю після Дня подяки. За один день американці в середньому спускають $50-60 млрд, продавці обіцяють знижки аж до 90%. Люди стоять годинами в чергах.

В Україні розпродажі проводять в основному великі торгові центри і онлайн-магазини. Продавці зізнаються: "чорна п'ятниця" - це можливість залучити нових клієнтів, порадувати лояльних і заодно позбутися залишків товарів, на які зараз не сезон. На відміну від зарубіжних ритейлерів, українські ставлять знижки скромніше.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бюджет-2018: підвищення мінімалки, зростання ВВП, долар по 29

"В середньому в "чорну п'ятницю" ціни знижуються на 40-50%. Найпопулярніші акції: продаж лімітованої кількості товарів зі знижкою, безкоштовна доставка за замовлення, "1+1=3" (три товару за ціною двох)", - говорить керівник онлайн-маркету Bigl.ua Андрій Здор.

У мережі знижки набагато масштабніші: продавці не витрачають гроші на утримання магазину, тому можуть скинути більше без збитку для себе. Зробити манікюр зі знижкою або повечеряти в ресторані навряд чи вдасться удвічі дешевше.

"Найчастіше знижки роблять на одяг і взуття. Літні сукні, сарафани дійсно можна купити на 70% дешевше, а теплий одяг з минулих колекцій - на 25-40%. Реальні знижки на техніку, електроніку та меблі не перевищують 15-20%" , - пояснив "Сегодня" керівник маркетплейса Prom.ua Іван Портной.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи варто відновлювати державне регулювання цін

"Звертайте увагу на розмір знижки. Він повинен бути реалістичним: наприклад, мобільний телефон за 10 тис. грн не може коштувати навіть в "чорну п'ятницю" 3 тис. грн. Читайте відгуки про продавця і товар. Можливо, велика знижка - це спосіб продати продукцію з дефектом. Не погоджуйтеся на передоплату за "бронювання" товару з величезною знижкою. Намагайтеся оформляти замовлення через корзину і оплачувати його готівкою кур'єру або післяплатою ", - радить Андрій Здор.

Що стосується розпродажів в торгових центрах, то тут теж чимало підводних каменів. Магазини одягу часто дорогі речі просто ховають на період знижок. Те ж саме стосується ходових розмірів. Крім того, американські магазини не раз викривали в продажу "похідних продуктів" - вони виглядають як оригінальні, але менш якісні і виготовлені тим же виробником, але спеціально для продажу в "чорну п'ятницю". З плюсів: в магазині немає ризику потрапити на шахраїв і можна приміряти речі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українка розповіла, як заробляти 1000 грн на день

Чорна п'ятниця в 2017 році почнеться о 23:59 у четвер, 23 листопада, за київським часом. Тобто, в ніч з 23 на 24 листопада практично у всіх магазинах будуть величезні знижки і неймовірну кількість народу. Деякі магазини і гіпермакетів можуть працювати на кілька годин довше, а то й цілодобово.

Розпродаж триватиме протягом 72 годин (3 діб) і закінчиться 26 листопада о 23:59. Тим не менш, деякі інтернет-магазини практикують проведення акції і протягом тижня і навіть двох.

Зараз ви читаєте новину «"Чорна п'ятниця": магазини обманюють українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі