пʼятниця, 08 листопада 2019 21:10

Чому жінкам знайти роботу важче, ніж чоловікам

Чому жінкам знайти роботу важче, ніж чоловікам
Роботодавці жіночу працю оцінюють дешевше. Інколи самі жінки обирають менш оплачувані професії. Фото: texty.org.ua

В Україні рівень зайнятості жінок нижчий, ніж у чоловіків. Причин кілька - нерівність доходів, законодавчі обмеження, культурні особливості та гендерні стереотипи, розповіла Gazeta.ua економіст Дарія Михайлишина.

"Жінки у першу чергу займаються дітьми, хворими родичами та хатніми справами. Не завжди виходять на роботу після закінчення офіційного терміну декретної відпустки. Кар'єра для них на другому місці. Чоловіки ж навпаки мають забезпечувати сім'ю. Так вважає 60% українців, свідчить нещодавнє опитування", - пояснює вона.

Додає, що жіночу працю оцінюють дешевше. На одній і тій же посаді в конкретній компанії чоловіку та жінці одного віку, з однаковим досвідом та освітою платять по-різному. Інколи самі жінки обирають професії, які менш оплачувані.

"Жінок не поспішають брати на роботу. Роботодавці перестраховуються, що ті підуть у декретну відпустку, будуть брати лікарняний, коли хворітиме дитина. При цьому гостро відчувають дефіцит кадрів. Це пов'язано зі старінням населення та масовою трудовою міграцією за кордон. Насправді жінки здатні виконувати таку ж роботу, що й чоловіки. У 2017-му для них скоротили список заборонених професій. Але його треба повністю ліквідовувати", - наголошує Дарія Михайлишина.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скільки молоді сидить без роботи у Києві

За її словами, деякі жінки сидять без роботи вимушено. Бо не вистачає місць у дитячих садках.

"Треба збільшувати кількість комунальних садків, зменшувати перелік дозволів для відкриття приватних. Варто дозволити працювати дистанційно чи неповний робочий день. У Великобританії як жінки, так і чоловіки можуть обрати гнучкий графік роботи, якщо пропрацювали в компанії більше 6 місяців. Працюють з дому, якщо захворіла дитина, чи її раніше треба забрати зі школи. У Європі діють програми перекваліфікації та курси введення бізнесу. Жінкам допомагають відновити навички, які втратили під час декрету чи опанувати нову професію", - пояснює економіст.

Так, Україна може додатково отримати $7,5-23,6 млрд, якщо безробітні жінки почнуть працювати, підсумувала вона.

В Україні більша частина керівників — чоловіки. Тільки кожне п'яте резюме жінки претендує на керівну посаду. У середньому зарплата жінок на тих же посадах, що й чоловіків менша на 17-27%. Найбільше недоплачують жінкам за 50 років.

Зараз ви читаєте новину «Чому жінкам знайти роботу важче, ніж чоловікам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі