неділя, 02 вересня 2018 21:10

Чому Україні треба відмовитися від субсидій на комунальні послуги

Чому Україні треба відмовитися від субсидій на комунальні послуги
Можна було гроші, які витратили на субсидії, віддати на кредити під 1% річних на енергозбереження. Фото: АиФ-Украина

Субсидії на оплату комунальних послуг необхідно замінити дешевими довгостроковими кредитами на енергозбереження. Це вигідно як для економіки України, так і для громадян, розповів Gazeta.ua директор економічних програм Українського інституту майбутнього Анатолій Амелін.

"Уряд продовжує використовувати соціалістичні методи - загравання з електоратом, подачки у вигляді субсидій. Україна одна з енерговитратних країн у світі. Ми витрачаємо на опалення більше, ніж будь-яка інша країна в перерахунку на ВВП. Це наслідок неефективного використання ресурсів. Коли ми підвищуємо ціну на газ і компенсуємо її субсидіями, то не стимулюємо енергозбереження. За великим рахунком, скільки споживали газу - стільки і споживаємо. Тому є потреба в імпорті, це впливає на економіку. У розвинених країнах роблять по-іншому. Там замість субсидій дають дешеві довгострокові кредити на енергозбереження. Заміна вікон, дверей, установка регуляторів на радіатори дає можливість значно економити. Неодноразово бував у Великій Британії. Взимку в квартирах, будинках тримають температуру 18-19 градусів, а не 23-25 як звикли в Україні. Люди вміють рахувати свої гроші", - говорить експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Безробітним українцям не даватимуть субсидії

Нинішня політика субсидій - вкрай неефективна.

"Можна було гроші, які витратили на субсидії, віддати на кредити під 1% річних на енергозбереження. Це б дало набагато більший ефект. Люди б платили менше за тепло, тому що менше споживали. В цілому б по країні знизилося споживання газу", - зазначив Анатолій Амелін.

У міністерстві соціальної політики заявили, що розмір субсидій буде залежати від вартості газу для населення. Якщо він подорожчає, знадобляться додаткові 7 млрд. грн на виплати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В уряді розказали, чи вплине підвищення ціни на газ на розмір субсидій

"Транш МВФ критично важливий для України, тому що починаючи з другої половини 2018-го і в 2019 році у нас будуть пікові виплати за зовнішніми боргами. Своїх ресурсів недостатньо. Доведеться виходити на зовнішні ринки і важливим маркером є отримання кредиту МВФ. По-перше, це джерело валюти. По-друге, отримання кредиту - хороший знак для інвесторів та партнерів України. У МВФ є кілька вимог. Раніше це був закон про приватизацію, антикорупційний суд, ринок землі. І ринкова ціна на газ. Субсидії - це додаткові ризики та навантаження на бюджет. У фонду чітка політика: ми вам дамо кредит, але за умови, що у вас буде ефективна бюджетна політика", - сказав Анатолій Амелін.

Якщо вартість газу для населення підвищиться, це не призведе до масових неплатежів.

"Українці досить дисципліновані щодо комунальних платежів. Також бояться штрафів, судів. Швидше, почнуть більше економити", - додав експерт.

Нафтогаз буде продавати газ за зниженими цінами для потреб населення до 1 жовтня 2018 року. Таке рішення прийняв Кабінет міністрів України. Зараз тривають переговори з МВФ про приведення ціни на природний газ до рівня імпортного паритету.

Зараз ви читаєте новину «Чому Україні треба відмовитися від субсидій на комунальні послуги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

17

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі