вівторок, 19 листопада 2019 21:10

Чому українці змушені купувати дорогі продукти

Чому українці змушені купувати дорогі продукти
До кінця року продукти подорожчають. Але не суттєво. Фото: Depositphotos

В Україні ціни вищі, ніж у сусідніх країнах. Тому іноземці більше не приїжджають до нас на закупівлі, розповів Gazeta.ua директор асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

"Усе - від продуктів до ліків - завозимо з-за кордону. До недавнього часу експортували тільки сигарети. Але і вони подорожчали через акцизи. Щоб змінити ситуацію, треба зменшувати податок на додану вартість на продукти. Відновлювати кредитування і створювати конкурентний ринок", - пояснює Дорошенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали рекордсмена з подешевшання серед овочів

За його словами, до кінця року подорожчає більшість продуктів. Але ціни зростуть не суттєво.

"Ціни не зростуть більше за споживчу інфляцію. До кінця року її прогнозують на рівні 1,5-1,8%. Можливі коливання на ринку овочів борщового набору. Зросте вартість яєць. Вони традиційно дорожчають наприкінці року. У листопаді-грудні менш доступним стане хліб. Причому житній дорожчатиме швидшими темпами, ніж пшеничний", - пояснює експерт.

У жовтні продукти подорожчали на 0,6%. Зросла в ціні молочна продукція, м'ясо. Менш доступним став хліб через підвищення світових цін на зерно. Пшеничний хліб подорожчав на 1,7%, житній — на 1,4%. Батон додав 1,3%. Лідером стала гречка — плюс 31,3% до ціни. На 7,8% подешевшали яблука. На 0,7% - цукор.

Зараз ви читаєте новину «Чому українці змушені купувати дорогі продукти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі