пʼятниця, 22 травня 2020 12:32

Чому українці відмовляються від операцій з готівкою

Чому українці відмовляються від операцій з готівкою
На 1 квітня в Україні нарахували 68,6 млн емітованих платіжних карток. Фото: pixabay.com

В Україні безготівкові операції за сумою та кількістю випередили операції з використанням готівки. У першому кварталі 2020-го цьому сприяло запровадження карантину та вимушена відмова громадян від готівки.

Так, у січні-квітні загальна сума як безготівкових, так й операцій з готівкою з використанням платіжних карток досягла 920,5 млрд грн. Порівняно з аналогічним періодом торік зросла на 15,6%. Водночас переважали саме безготівкові операції. Їхня сума становила 503 млрд грн, або 54,6% від суми усіх операцій із картками, передає пресслужба Нацбанку.

Найбільше у першому кварталі 2020-го картками розраховувалися за покупки у торгівельних мережах. Водночас найбільші суми переказували з картки на картку. У середньому 1505 грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Переказати гроші та заплатити за комуналку: економісти пояснили, хто постраждає від посиленого фінансового моніторингу

На 1 квітня в Україні нарахували 68,6 млн емітованих платіжних карток. Водночас громадяни все частіше стали користуватися безконтактними та токенізованими картками. Наприклад, у березні для операцій використали 8,9 млн безконтактних платіжних карток. Це на 16% більше порівняно з січнем 2020-го.

Мережа торговельних POS-терміналів зросла на 14,5% порівняно з даними на квітень 2019-го. Зараз нараховують 331,4 тис. платіжних терміналів. Найменше їх на заході країни та в Луганський, Донецькій областях. Найбільше - у Києві та Київській, Дніпропетровській, Харківській областях.

Рівень безготівкових розрахунків, відповідно до прогнозів Нацбанку, зросте з 50,3% на початку 2020 року до 55% на початку 2021-го. Цьому сприятиме розвиток інфраструктури, необхідної для безготівкових розрахунків. Зокрема, кількість платіжних терміналів на 1 млн осіб має зрости з 8,3 до 11.

Зараз ви читаєте новину «Чому українці відмовляються від операцій з готівкою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі