четвер, 11 жовтня 2018 21:10

Чому українці ще не скоро отримають субсидію грішми

Чому українці ще не скоро отримають субсидію грішми
В Україні програму субсидій вводили як тимчасовий захід на декілька років. Чекали, що економіка та доходи українців зростуть. Фото: УНІАН

Українцям не варто чекати монетизації субсидій. Очевидно, що з 1 січня 2019 року люди не отримають живих грошей на оплату комунальних послуг, розповів Gazeta.ua президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

"В Україні монетизували субсидії на обслуговування прибудинкових територій. Йдеться про суми в 100 гривень. Коли мова заходить про субсидії на газ та опалення, то всі мовчать. Там суми серйозніші — понад 2 тисячі гривень", - каже експерт.

Щоб провести справжню монетизацію субсидій, достатньо місяця.

"Потрібна постанова Кабміну. Тоді українці будуть подавати декларацію про доходи у відповідні органи. Ті перевірятимуть дані. Після чого субсидію виплачуватимуть живими грішми на платіжну картку споживача. Технічно проблем немає. Але чиновникам це не вигідно", - наголошує Олександр Охріменко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерт назвав недоліки системи субсидій в Україні

За його словами, в Україні не досконала програма субсидій. Її вводили як тимчасовий захід на декілька років. Чекали, що економіка та доходи українців зростуть. Цього не сталося.

"Зараз бюджет субсидій дуже великий. Є команда зменшувати його. У такому випадку борги за комунальні послуги зростуть з 28 до 70 мільярдів гривень. Щоб скоротити їх, треба удвічі зменшити тарифи на комунальні послуги. На їх оплату люди мають витрачати у середньому 10-15% від доходів. Українці платять всі 50. Деякі просто фізично не можуть розрахуватися з боргами за комунальні послуги", - підсумовує Охріменко.

З 1 липня в Україні запрацював реєстр одержувачів субсидій. Завдяки цьому вдалося виявити понад 20 тис. українців, які отримували подвійну субсидію та були зареєстровані у двох областях одночасно.

Зараз ви читаєте новину «Чому українці ще не скоро отримають субсидію грішми». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі