четвер, 16 травня 2019 21:10

Чому українці не поспішають нести гроші в банки: думка експерта

Чому українці не поспішають нести гроші в банки: думка експерта
Депозити у гривні у середньому пропонують під 15% річних. Фото: Цензор.НЕТ

Українці не поспішають класти гроші на депозит, бо не довіряють банкам. Це, з одного боку, пов'язано з нестабільною політичною ситуацією в країні. З іншого - держава гарантує повернути тільки 200 тис. грн. За останні 10 років розмір компенсації не змінився. Хоча курс валют зріс удвічі, розповів Gazeta.ua фінансовий аналітик Олексій Лупоносов.

"Звичайні українці не можуть заробити на депозитах. Більше того - ризикують втратити заощадження. Наприклад, гроші до банку занесуть під 17% річних. А через рік продукти подорожчають на 30%. За цей час кошти просто знеціняться", - пояснює економіст.

За його словами, у світі депозити втрачають популярність. Банки пропонують зберігати гроші під 1-2% річних.

"На депозиті варто тримати не більше 200 тисяч гривень. У разі чого ви зможете повернути ці гроші. Якщо маєте більші заощадження, інвестуйте в себе. Наприклад, отримайте гарну освіту за кордоном. Відкрийте бізнес. Щоправда і тут треба тверезо оцінити всі ризики. Щоправда у пересічних українців немає вільних грошей. Статистика показує, що середня зарплата досягла 10 тисяч гривень. Але більшість громадян таких грошей не бачить, а отримує мінімальні виплати", - пояснює Олексій Лупоносов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Депозити: в які банки люди несуть гроші

Вигідно зберігати гроші у банківському золоті.

"Це вже не товар, а майже гроші. 100% від його ринкової вартості беруть участь у формуванні резервів банку. Крім того, золота стали менше добувати. Тому в довгостроковій перспективі ціна на нього тільки зростатиме. Водночас така інвестиція скоріше для заможних громадян, які можуть чекати 10, а то і більше років, щоб отримати прибуток. Якщо це останні гроші і ви не знаєте, що буде завтра, то купувати банківське золото не варто", - радить фінансовий аналітик.

Депозити у гривні у середньому пропонують під 15% річних. Найвигідніші депозити терміном на 9 чи 12 місяців. Їх прибутковість - 15,62-15,63% річних. Доларові вклади на 3 місяці пропонують зберігати під 2,12% річних. На 6 місяців - під 2,77% річних. Прибутковість депозитів на 9 і 12 місяців становить 2,85% і 3,3% річних відповідно.

Зараз ви читаєте новину «Чому українці не поспішають нести гроші в банки: думка експерта». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі