Ексклюзиви
четвер, 02 серпня 2018 21:10

Чому робітничі спеціальності непопулярні в Україні

Чому робітничі спеціальності непопулярні в Україні
За словами експерта, в Україні немає системи профорієнтації. Фото: Днепр Час

За результатами вступної кампанії 2018 року найпопулярнішими спеціальностями стали філологія, право та менеджмент. До десятки лідерів також увійшли комп'ютерні науки, економіка, медицина і туризм.

"Абітурієнти та їх батьки досі гадають, що юристи та економісти все ще фаворити ринку. Освіта особливо не бажає підлаштовуватися під ринок праці і розробляти нові програми. А ринок праці змушений споживати те, що намріяли абітурієнти і намагалися реалізувати освітні заклади", - розповіла Gazeta.ua експерт ринку праці Тетяна Пашкіна.

За її словами, в Україні немає системи профорієнтації. Так, у Києві та великих містах існує великий дефіцит шкіл та ліцеїв, які навчають дітей за основним профілем.

"50 відсотків абітурієнтів йдуть туди, куди хочуть батьки. Останні ж мають власні уявлення про те, що буде краще для їхньої дитини. Тому нас незабаром чекає нова хвиля безробіття. У першу чергу, це будуть юристи, які у такій кількості нікому не потрібні. Також економісти, яких намагатимуться хоч десь пристроїти бухгалтерами, чи філологи української та російської мов. Адже 4 вакансії на 4-5 тисяч гривень зарплатні по Києву — це не рай. У результаті Центр зайнятості знову звітуватиме, що у великих містах безробітних з вищою освітою близько 90 відсотків", - наголосила Пашкіна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Яких професіоналів не вистачає в Україні

Вона додала, що діти діляться на два типи: ті, кому вища математика дається легко і ті, хто добре працює руками.

"У нашій державі батьки чомусь і перших, і других пхають до вишів. Потім виявляється, що дитина втратила 6 років життя для батьківської втіхи. Таким чином, в Україні, на жаль, професії ділять на перший, другий та третій сорт. Щоб такого не було з абітурієнтами та їх батьками потрібно проводити профосвітницьку роботу. Вони повинні розуміти, що програмісти та інженери зараз отримують зарплати більші, ніж філологи та економісти", - підсумувала експерт ринку.

У Міносвіти підготували пропозиції щодо зміни фінансування закладів професійно-технічної освіти. За словами міністра освіти і науки Лілії Гриневич, це вирішить проблему підготовки кадрів робітничих професій.

Зараз ви читаєте новину «Чому робітничі спеціальності непопулярні в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути