субота, 31 серпня 2019 21:10

Чому кредити не дешевшають

Чому кредити не дешевшають
Якщо наступного року облікова ставка опуститься до 9%, кредити подешевшають до 17-15% річних. Фото: Антикор

В Україні неадекватно висока облікова ставка Нацбанку. Вона гальмує економічний розвиток країни, розповів Gazeta.ua економіст Андрій Новак.

"Маємо помірні темпи інфляції. Економіка оживає. Потреби вилучати гривню немає. Навпаки в обігу треба більше доступної готівки. Ставку треба знижувати. Тоді вдасться кредитувати реальний сектор економіки. Поки це не можливо через високі ставки за кредитами", - каже економіст.

За його словами, облікову ставку треба суттєво знижувати.

"Люди не побачать змін, якщо наступного року вона опуститься до 9%. Тоді кредити подешевшають до 17-15% річних, але все одно залишаться невигідними. Сьогодні банки не кредитують реальний сектор економіки. Обсяги іпотеки мізерні. Щоправда розвивається споживче кредитування. Люди купують в борг побутову техніку, електроніку, імпортні автомобілі. Фактично фінансують економіку тих країн, звідки завозять ці товари", - наголошує Новак.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому українці відмовляються від готівки

Облікова ставка визначає вартість грошей в країні.

"Національний банк може регулювати рівень інфляції та об'єм готівки в країні. Коли облікова ставка падає, кредити та депозити дешевшають, заробітна плата та купівельна спроможність населення зростає. Паралельно підвищується вартість продуктів, товарів та послуг. Це працює у Німеччині, Польщі, але не у нас. Україна досі не навчилася впливати на ринок за допомогою такого інструменту", - пояснює економіст Олександр Охріменко.

До кінця 2020-го Нацбанк запланував знизити облікову ставку до 9%. У 2021-му — до 8%. Сьогодні облікова ставка становить 17%. У липні була вищою — 17,5%.

Зараз ви читаєте новину «Чому кредити не дешевшають». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі