пʼятниця, 06 липня 2018 21:10

Чому дорожчає долар

Чому дорожчає долар
На подорожчання долара вплинуло падіння з $75 до $60 ціни на сталь і залізорудну сировину. Крім того, через погодні умови Україна у першому кварталі 2018 року знизила на 10% експортний потік. Фото: tsn.ua

У кінці травня - на початку червня долар балансував у межах 26 — 26,50 грн. Валюта почала дорожчати з другої половини червня. Зараз у середньому коштує 26,40 грн за дол.

"Зазвичай літом відбувається досить потужне зміцнення гривні. Однак я ще весною прогнозував, що цього року такий період буде коротким. Цикл зміцнення гривні закінчився вже у червні". - розповів Gazeta.ua фінансовий експерт Олексій Кущ.

За його словами, у лютому-березні 2018-го Нацбанк разом з Мінфіном зробили авантюрну спробу стримати курс гривні - підвищили облікову ставку. Також зросла ставка з державних цінних паперів.

"Вдалося залучити інвестиції нерезидентів. Однак ті купували короткострокові цінні папери терміном обігу 3-6 місяців. За рахунок гарячих спекулятивних коштів до держбюджету залучили 10 мільярдів гривень. Це стабілізувало курс гривні взимку та весною. Зараз нерезиденти поступово виводять свої капітали за кордон. Процес продовжиться ближче до осені", - говорить Кущ.

На подорожчання долара вплинуло падіння з $75 до $60 ціни на сталь і залізорудну сировину. Крім того, через погодні умови Україна у першому кварталі 2018 року знизила на 10% експортний потік.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Звідки українські заробітчани переказали найбільше грошей

"Ситуація восени залежить від рішучих дій уряду та Нацбанку. В НБУ є ресурси, щоб змінити тренд на зміцнення гривні. Однак чи зацікавлений регулятор у цьому? Справа в тому, що державний бюджет був розрахований на інший показник курсу, ніж бачимо зараз. За розрахунками Мінфіну, відомство вже не отримало значну частку податкових надходжень. Якщо економіка не зростає, то уряд зацікавлений поповнювати бюджет за рахунок девальвації та інфляції. Щоб збільшити надходження податків від імпорту товарів", - наголошує експерт.

За словами фінансового аналітика Олексія Лупоносова, зараз гривня не мала б знецінюватися. Адже Україна отримує 1 млрд євро від Європейського Союзу. Якщо у вересні надійдуть гроші МВФ, то курс до виборів не зросте. Без траншу матимемо дефіцит 3 млрд євро. Тоді долар може подорожчати до 40 грн.

Національний банк України на 6 липня встановив курс долара на рівні 26,42 грн. Це на 1 коп. менше, ніж було вчора. Євро подорожчав на 17 коп. Варто 30,94 грн. Курс російського рубля - 41 коп.

Зараз ви читаєте новину «Чому дорожчає долар». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі