середа, 11 вересня 2019 11:04

Чому ціни зросли більше, ніж прогнозували - відповідь Нацбанку

Чому ціни зросли більше, ніж прогнозували - відповідь Нацбанку
У серпні подорожчала картопля, але подешевшали цибуля, помідори, огірки, кабачки. Фото: infoindustria.com.ua

Споживча інфляція сповільнилася з 9,1% у липні до 8,8% у серпні, свідчать дані Держстату.

Водночас показники ще перевищують прогнози Нацбанку. До кінця року регулятор планує побачити споживчу інфляцію на рівні 6,3%.

Відхилення від прогнозів пов'язане зі зростанням вартості продуктів. Так, деякі овочі дорожчали швидше, ніж очікувалося. Через поганий врожай прискорилося зростання вартості картоплі. Щоправда, через розширення пропозиції подешевшали цибуля, помідори, огірки, кабачки.

Нацбанку вдалося уповільнити базову інфляцію на рівні 7,2% за рахунок жорсткої монетарної політики. Скоротилися темпи зростання вартості побутової техніки, фармацевтичних товарів, побутової хімії. Ціни упали на автомобілі та комп'ютерну техніку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Валюта рекордно подешевшала

Молочні продукти подорожчали через зниження обсягів пропозиції сировини, попит на продукцію та підготовку виробників до впровадження нових гігієнічних вимог. Зросли у ціні також м'ясні продукти. Більшими, ніж раніше, темпами дорожчали послуги ресторанів, кафе, мобільного зв'язку, закладів культури.

До 14,8% знизилися темпи зростання адміністративно регульованих цін. Переважно за рахунок зниження вартості газу для населення. Це пов'язано зі здешевленням палива на світових ринках.

Ціни на овочі в Україні почнуть зростати наприкінці вересня. Вони на сьогодні є значно дешевші за європейські. Коли завершиться збір урожаю, вартість цієї продовольчої групи зростатиме, досягнувши піку в лютому наступного року.

Зараз ви читаєте новину «Чому ціни зросли більше, ніж прогнозували - відповідь Нацбанку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі