середа, 27 жовтня 2021 11:04

Ціновий тиск на газовидобувні компанії підірве енергетичний баланс - Землянський

Ціновий тиск на газовидобувні компанії підірве енергетичний баланс - Землянський
Енергоексперт Валентин Землянський: "Держрегулювання цін спровокує падіння приватного видобутку газу"

Можливість законодавчо зобов'язати приватні газовидобувні компанії тимчасово продавати газ за собівартістю з невеликою націнкою може підірвати енергетичний баланс, призведе до падіння приватного видобутку та стане негативним сигналом для інвесторів.

Про це журналісту "Вестей" повідомив енергетичний експерт Валентин Землянський.

"Спроба експропріації, яку планують деякі депутати Верховної Ради, призведе не до поліпшення ситуації із запасами газу, а серйозно підірве енергетичний баланс і безпеку енергопостачання, - сказав експерт. – Держрегулювання цін спровокує падіння приватного видобутку, який суттєво зріс, досягнувши 5 млрд кубометрів - проти падіння видобутку в державному секторі. На тлі європейської газової кризи це вимагатиме додаткових коштів для імпорту газу".

Така ініціатива, за словами Землянського, стане ще одним сигналом для іноземних інвесторів відмовитись від участі у проектах видобутку газу в Україні. "У тому числі і сервісних компаній, які забезпечують процес буріння та облаштування нових свердловин, – уточнив він. – Крім того, нерезиденти вже сьогодні активно почали виводити газ, який зберігався в українських ПСГ: лише у жовтні запаси газу в українських ПСГ можуть скоротитися на 0,5 млрд. кубометрів".

Також, на думку експерта, ініціюючи подібне рішення, влада має готуватися до скорочення надходжень до держбюджету: рентних платежів, податків, а також зростання безробіття. "Сукупність цих факторів лише посилить ситуацію в газовому секторі, комунальній сфері і в цілому негативно вплине на імідж країни на міжнародній арені", - резюмував Валентин Землянський.

Раніше, голова фракції партії "Слуга народу" у парламенті Давид Арахамія в ефірі одного з телеканалів заявив про ініціативу в енергетичному секторі, яка, за його словами, обговорюється у Верховній Раді.

"Щоб взяти весь видобуток українського газу та тимчасово заборонити їм продавати, як вони зараз роблять, по 45 гривень на енергетичній біржі, а продавати за собівартістю з якоюсь мінімальною націнкою", - сказав депутат.

За словами Арахамії, таке обмеження має стосуватися всіх приватних газодобувних компаній, і воно допоможе забезпечити бюджетні організації газом за прийнятною ціною.

Зараз ви читаєте новину «Ціновий тиск на газовидобувні компанії підірве енергетичний баланс - Землянський». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі