середа, 15 вересня 2021 15:28

Ціна на газ у Європі наблизилася до історичного максимуму

Ціна на газ у Європі наблизилася до історичного максимуму
Високі ціни на енергоринках Європи можуть позначитися на низці товарних ринків світу. Фото: Reuters

Ціна на газ на головному європейському хабі TTF 15 вересня перевищила позначку $900 за 1 тис. куб. м.

Ф'ючерс на спотовий індекс оновлює рекордні значення вже кілька днів поспіль і продовжує зростання, свідчать дані біржі ICE Futures. Спотова ціна упритул підійшла до позначки історичного максимуму - $969 за 1 тис. куб. м, яку зафіксували 1 березня 2018 року. Тоді в Європі панував холодний фронт, пише Business Insider.

"Оптові витрати на природний газ та електроенергію зросли до рекордно високих показників, оскільки зростання попиту через відновлення економіки збігається з погіршенням пропозиції через низку факторів. Незабаром цінова криза може набути більшого поширення", - вважають аналітики Goldman Sachs.

Зростання цін на газ в Європі пов'язують зі слабкими темпами заповнюваності підземних сховищ. На ранок вівторка резерви становили 70%, що на 15% нижче середнього рівня за останні п'ять років. Ще однією причиною називають відмову російського Газпрому бронювати додаткові потужності українського транзиту.

Високі ціни на енергоринках Європи можуть позначитися на низці товарних ринків по всьому світу, оскільки їхні запаси виснажуються.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Газ для населення в опалювальний сезон не подорожчає - уряд

США занепокоєні через загрозу енергетичної безпеки Європи, яка може потрапити в газову залежність від Росії вже цієї зими. РФ недопостачає газ. Це призвело до найвищих в історії цін.

Зараз ви читаєте новину «Ціна на газ у Європі наблизилася до історичного максимуму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі