вівторок, 14 вересня 2021 19:00

Ціна на газ може збільшитися вдвічі

Ціна на газ може збільшитися вдвічі
Святослав Павлюк: "Зараз бюджетна ціна газу складає 7,9 тисяч гривень. Але якщо вдарять сильні морози, вона може вирости до 17 тисяч. Тому населенню слід не покладатися лише на уряд, а займатися утепленням власних осель і та привчатися економити енергію". Фото: inform-ua

Європа зараз відходить від "брудної енергетики" - від вугілля та атомної енергії. Потужності, які це використовували, переводять на газ. Відповідно у ньому зростає потреба. Через це підвищуються ціни.

Про це Gazeta.ua розповів експерт з енергетики Святослав Павлюк.

Вартість газу на світових ринках почали зростати з початку року. На 13 вересня вона склала 730$ за тисячу кубометрів – підскочила більше, ніж удвічі.

— Найближчі 20 років розвиватиметься "зелена енергетика" – сонячна, вітрова, – пояснює Святослав Павлюк. – Зараз вона потребує великих фінансових вливань. Але десь у 2040-х вона значно подешевшає. Відпаде потреба у великих об'ємах газу. Але на теперішній момент газ – основна альтернатива вугільній та атомній енергіям.

Яку роль у подорожчанні відіграє Росія?

Вона – найбільший постачальник. Може створювати кризи і дефіцити на європейському ринку. Москва не саботує відверто постачання. Але у світлі добудови і запуску "Північного потоку-2" (газопроводу з РФ до Німеччини в обхід України. 10 вересня російська компанія "Газпром" оголосила про завершення будівництва. Поставки газу планують почати 1 жовтня, обидві нитки можуть запрацювати до 1 грудня. – Gazeta.ua) Росія прагне продемонструвати, що прокачування палива через українську газотранспортну систему невигідне.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія намагається впливати на Європу через газопровід - Волкер

Рік тому ринкові ціни на газ почали сплачувати і побутові споживачі. У регіонах нові ціни налякали людей. Урядові довелося терміново обмежувати їх.

Вартість і зараз обмежена. Реальна ціна в Україні складає 19 тисяч гривень за кубометр, із врахуванням доставки. "Нафтогаз" закачує блакитне паливо у газосховища за європейськими цінами й продає населенню зі значною знижкою – за ціною 7,4 тисячі гривень за кубометр. Максимально допустима урядом – 7,9 тисяч гривень. Виходить, що газ, за який споживачі платять 300 гривень за місяць, закуповуємо за 700. Таке регулювання має негативні наслідки. У населення з'являється переконання, ніби уряд може вирішити всі проблеми з опаленням. І тому можна не утеплювати житло й не обмежувати себе у споживанні енергії. У крайньому разі завжди можна вийти на вулицю, перекрити дороги й влаштувати протест. За таких умов Кабмін починає тиснути на приватні компанії, прагнучи вирішити проблеми з газом за їхній рахунок.

На кінець літа Україна мала у сховищах 18 млрд кубів газу. За даними "Укртрансгазу", українські підземні сховища заповнені на близько 60%. Чи вистачить Україні цього газу на опалювальний сезон?

Юрій Вітренко (виконувач обов'язків міністра енергетики України. – Gazeta.ua) не сказав, що шість із 18 мільярдів кубометрів у сховищах належать приватним компаніям. Газу, який видобувають в Україні, не вистачає для внутрішніх потреб. Якщо зима цього року виявиться холодною, це матиме катастрофічні наслідки для бюджету. Зараз бюджетна ціна газу складає 7,9 тисяч гривень. Але якщо вдарять сильні морози, вона може вирости до 17 тисяч. Тому населенню слід не покладатися лише на уряд, а займатися утепленням власних осель і та привчатися економити енергію. Великих об'ємів споживання газу ми не витримаємо.

У разі холодної зими Європі загрожуватиме дефіцит газу, запасів якого може не вистачити до січня. Про це заявив радник президента США з енергетичної безпеки Еймос Гокстейн.

Наслідком нестачі блакитного палива може стати потрапляння європейських країн у газову залежність від Росії. Її звинувачують у навмисному завищенні цін на газ. Офіційна Москва відкидає ці звинувачення.

Російський газовий монополіст "Газпром" заявив про завершення будівництва трубопроводу "Північний потік-2". Він планує розпочати подачу природного газу з наступного місяця.

Зараз ви читаєте новину «Ціна на газ може збільшитися вдвічі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі