середа, 11 вересня 2019 12:28

Цигарки подорожчають: чому ціна може зрости

Цигарки подорожчають: чому ціна може зрости
Якщо сигарети стрімко подорожчають, то зросте рівень їхньої контрабанди. Фото: Еспресо.TV

З січня 2020-го пачка сигарет в Україні може подорожчати у 2,5-3 рази - до 80-100 грн.

Це пов'язано з можливим ухваленням законопроекту про зростання ставки акцизного податку на сигарети у 2,5 рази. Його зареєстрували 30 серпня 2019-го, передає "Інтерфакс".

"Зміни, передбачені законопроектом, несуть ризики як для тютюнової галузі, так і для держави. Збільшення цінового розриву з країнами-сусідами і низька купівельна спроможність громадян може призвести до різкого зростання рівня контрабанди", - повідомила директор із зовнішніх зв'язків ПАТ "Філіп Морріс Україна" Наталія Бондаренко.

Обсяг нелегального ринку може досягти 27 млрд сигарет - близько 50% від легального ринку.

"Держава не отримає очікуваних доходів від акцизного податку від тютюнової індустрії. Так, останні 4 роки після щорічного підвищення акцизів на 30-40% нелегальний ринок зріс у 7 разів", - додала вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Боротьба з курінням в Україні: що підготували для курців

Водночас така ініціатива може бути технічною помилкою.

"У чинному Податковому кодексі чітко прописано план підвищення акцизних ставок до 31 грудня 2024-го. А відповідно до підпункту 215.3.2. Податкового кодексу, підвищення ставок до 90 євро за 1 тисячу сигарет має відбутися з 2025-го", - пояснив директор із корпоративних питань і комунікацій "JTI Україна" Гінтаутас Діргела.

В Україні курить кожен четвертий — 42,2% чоловіків і 9,4% жінок. Тютюнову залежність мають 27,6% людей віком від 18 до 30 років. Такі результати опитування Київського міжнародного інституту соціології.

86% українців хотіли б збільшити кількість громадських місць, де не дозволене паління, 89% — виступають за заборону продажу електронних сигарет неповнолітнім.

Зараз ви читаєте новину «Цигарки подорожчають: чому ціна може зрости». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі