понеділок, 30 листопада 2020 16:48

Брак коштів та карантинні обмеження: бізнес назвав проблеми

Брак коштів та карантинні обмеження: бізнес назвав проблеми
32% відзначили карантинні обмеження щодо ведення бізнесу як одну з головних проблем. Фото: unsplash

Близько 82% українських підприємств повідомили про те, що власну справу стало вести складніше порівняно з 2019 роком.

10% зазначили, що вести бізнес стало легше, передає результати опитування SheExports УНІАН.

57% опитаних повідомили, що не задоволені станом справ у бізнесі, тоді як 35% зазначили, що задоволені розвитком власної справи.

53% підприємств стверджують про те, що їм стало складніше вести зовнішньоекономічну діяльність 2020 року, і тільки 21% відзначили, що стало простіше.

Згідно з результатами опитування, 42% представників українського бізнесу відзначили проблеми із замовленнями або падіння попиту на внутрішньому ринку як головну проблему, з якою зіткнувся бізнес всередині країни під час пандемії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бюджет-2021 не передбачає підтримку медиків, вчителів та армії

Серед найбільших труднощів експорту назвали:

- обмеження можливості закордонних поїздок - 10%;

- відстрочку попередніх домовленостей щодо постачання товарів/послуг - 10%;

- падіння попиту на зовнішніх ринках - 10%;

- обмеження можливості приїзду іноземців в Україну - 9%.

Крім того, близько 32% відзначили карантинні обмеження щодо ведення бізнесу як одну з головних проблем, 31% - брак фінансів і 31% - обмеження руху громадського транспорту.

Близько 28% опитаних назвали оплату праці співробітників і сплату єдиного соціального внеску як одну з головних проблемних статей витрат, 22% - оплату оренди, 16% - підтримку операційної діяльності та закриття старих контрактів.

Більшість опитаних - представники малого та мікробізнесу, третина респондентів - експортери. Дослідження проводили серед 790 підприємств з 13 жовтня по 1 листопада.

Новий пакет допомоги вітчизняному бізнесу на випадок повторного запровадження в Україні жорсткого карантину передбачає виділення 12-15 млрд грн до кінця року.

Зараз ви читаєте новину «Брак коштів та карантинні обмеження: бізнес назвав проблеми». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі