четвер, 23 квітня 2015 10:26

Болгарія завдала по Росії "газовий удар"

Болгарія завдала по Росії "газовий удар"
Фото: newsbg.ru

Болгарія підписала угоду про будівництво трубопроводу, який зв'яже її з газовими мережами сусідніх Румунії та Греції. Таким чином, країна зробила крок для зниження залежності від поставок енергоносіїв з Росії.

Представники енергетичних відомств Болгарії, Румунії та Греції підписали в Софії документ про будівництво так званого вертикального газового коридору, повідомляє Еспресо.TV з посиланням на The Wall Street Journal.

"Ми нарешті отримуємо нове джерело газу, тому що досі ми повністю покладалися на одне джерело - Росію", - сказав заступник міністра енергетики Болгарії Жечо Станков.

Вартість будівництва становить приблизно 220 млн дол. Газопровід планують ввести в дію в 2018 році. Він буде наповнюватися газом з Азербайджану та з терміналів СПГ, розташованих в Греції, сказав Станков.

За словами міністра енергетики Болгарії Теменужка Петкова, будівництво інтерконнектора з Греції почнеться в березні 2016 року. Кошти на будівництво дасть Євросоюз у вигляді гранту.

Болгарія сподівається також почати розробляти власні газові родовища. Минулого тижня почалася подача заявок на тендер про проведення розвідувального буріння на нафтогазових блоках Терес та Сілістра в Чорному морі.

Станков в інтерв'ю Reuters від 15 квітня говорив про бажання перетворити Болгарію в енергетичний хаб. За його словами, його ключовими елементами повинні стати чорноморські родовища і "вертикальний газовий коридор", підключений до Південного газового коридору, що складається з нафтопроводів ТАP і TANAP.

Трансанатолійський газопровід (TANAP) проходитиме через Туреччину від кордону з Грузією до кордону з Болгарією та Грецією. Його будівництво планується завершити до кінця 2018, а почати поставки з азербайджанського родовища Шах-Деніз в 2019 році. У перспективі через TANAP буде також йти газ з Туркменії і з Близького Сходу.

Трансадріатичний газопровід (ТАP) пройде до Італії. До 2020 року планується вийти на щорічні поставки по ньому 10 млрд куб. м азербайджанського газу з подальшим збільшенням до 20 млрд куб. м.

 

Болгарія щорічно споживає 3 млрд куб. м газу, 95% якого надходить від "Газпрому". У Софії укладено договір з Баку про щорічну поставку 1 млрд куб. м газу з моменту завершення будівництва TAP, тобто з 2020 року.

Нагадаємо також, що вчора Єврокомісія висунула "Газпрому" офіційне звинувачення в порушенні правил конкуренції Євросоюзу.

Зараз ви читаєте новину «Болгарія завдала по Росії "газовий удар"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі