четвер, 23 листопада 2017 15:16

Блокування роботи НКРЕКП зупинить реформи енергоринку - експерти

Блокування роботи НКРЕКП зупинить реформи енергоринку - експерти
Зрив роботи НКРЕКП призведе до блокування прийняття ряду рішень в масштабах усієї країни. Фото: Сегодня

Відсутність кворуму для прийняття рішень в Національній комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг, може призвести до повної зупинки реформи енергоринку, а також заблокує всі розрахунки в розпал опалювального сезону. Таку думку висловлюють експерти ринку, члени номінаційної комісії з відбору нових членів НКРЕКП Світлана Голікова і Василь Котко.

Голікова заявила, що зрив роботи Регулятора призведе до блокування прийняття ряду важливих рішень. "Є перелік питань на сайті НКРЕКП, повідомлення про рішення, які були відкладені. Це цілий ряд вторинного законодавства для впровадження нового ринку електричної енергії, це правила ринку, кодекси мереж. Загалом йшло обговорення всього, що потрібно для впровадження моделі ринку електричної енергії в масштабах усієї країни. Також є питання щодо конкретних компаній і щодо "зелених" тарифів", - зазначила вона.

Президент ВГО "Всеукраїнська енергетична асоціація" Василь Котко повністю розділяє озвучені ризики. Він вважає, що виходом з ситуації, що склалася, для розблокування реформ енергоринку могло б стати внесення змін до профільного законодавства. "Єдиним законним рішенням може бути внесення змін до самого закону про НКРЕКП, зокрема в перехідні положення, які дозволили б, наприклад, продовжити термін існуючих членів комісії на цей період. Це можна внести до Верховної Ради як тимчасовий захід", - вважає експерт .

Голікова також нагадала, що одним зі сценаріїв розвитку подій також може бути тимчасова передача частини повноважень НКРЕКП уряду. "Гройсман говорив про це в Раді, як про можливу передачу уряду частини повноважень, на певний термін до визначення дієздатності НКРЕКП, на кілька місяців, поки номінаційна комісія не обере нових членів", - додала вона.

Раніше співзасновник Фонду енергетичних стратегій Юрій Корольчук заявив, що варіантів вирішення проблеми кворуму в НКРЕКП може бути два. Перший - внесення змін до закону про "регулятор" і перенесення встановлених термінів ротації для діючих 4 членів НКРЕКП. Ще одне рішення, на думку експерта, може стосуватися зменшення необхідного кворуму для прийняття рішень регулятором до обрання нових членів НКРЕКП.

Нагадаємо, НКРЕКП складається з семи осіб. Зараз працюють лише чотири члени - мінімально можлива кількість, необхідна для прийняття рішень. При цьому з 13 листопада робота комісії повністю заблокована у зв'язку з "виходом на лікарняний" Бориса Циганенка.

За інформацією, оприлюдненою діловим порталом Бізнес Цензор, Борис Циганенко представляє інтереси бізнесмена Костянтина Григоришина. До призначення в НКРЕКП Циганенко працював директором ТОВ "Енерджі Консалтинг", яке контролюється олігархом. Саме Циганенко займався в комісії питаннями, пов'язаними із закупівлею трансформаторів держкомпанією "Укренерго" у Запорізького трансформаторного заводу (ЗТР) Костянтина Григоришина. Скандал з цією закупівлею розгорівся влітку 2015 року. У результаті менеджмент "Укренерго" був змінений, а трансформатори були куплені за ціною, удвічі нижчою від заявленої.

Зараз ви читаєте новину «Блокування роботи НКРЕКП зупинить реформи енергоринку - експерти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі