четвер, 11 квітня 2019 14:44

Бізнесмен розповів, як відійти від заробітної плати в конвертах
3

Засновник "Прем'єр Сокс" представник Всеукраїнської асоціації бізнесу Олег Хардін
Фото: Ольга СТЕНЬКО
Олег Хардін: "Якщо зменшать податки — одразу зростуть заробітні плати, бо їх всі покажуть"
Олег Хардін: "Щомісяця платимо понад 200 тисяч гривень відсотків з кредитів"

Щоб український бізнес відійшов від заробітних плат у конвертах, треба зменшити оподаткування вдвічі. Наразі нарахування та відрахування загалом становлять 40%. Аби бізнес вийшов на офіційні цифри - треба зменшити до 20%.

Про це в інтерв'ю Gazeta.ua розповів депутат Мачухівської ОТГ на Полтавщині Олег Хардін. 10 років тому заснував підприємство "Прем'єр Сокс". Представляє Всеукраїнську асоціацію бізнесу в Полтавській області.

Автор: Ольга СТЕНЬКО
  Олег Хардін: "Якщо зменшать податки — одразу зростуть заробітні плати, бо їх всі покажуть"
Олег Хардін: "Якщо зменшать податки — одразу зростуть заробітні плати, бо їх всі покажуть"

- Є нарахування та відрахування. Вони становлять майже 40 відсотків разом. На сьогодні маємо мінімальну зарплату 4200 грн. Округлимо податки сумарно - це мінус 1600-1700 грн. Зрозуміло, що за такі гроші виживати складно, люди мають тіньовий заробіток.
Податки треба зменшити до 20 відсотків, тобто 10 з працівника і стільки ж - із підприємства. Наприклад, отримує людина 10 тисяч гривень. Із них йтиме на податки не 4, а 2 тисячі. Так сума заробітної плати стане офіційною і бізнес покаже реальну картину. Було б цікаво поспостерігати за цим. Теоретично, якщо зменшать податки — одразу зростуть заробітні плати, бо їх всі покажуть.

Як на мене, перед тим як встановлювати якісь податки, маємо чітко знати ситуацію. А держава намагається адмініструвати те, що не може обліковувати. Наприклад, у країні понад 200 виробників шкарпеток. Із них відсотків 80 працюють по будинках, у приватному секторі тощо. Ось і виходить, що галузь є, а якщо у статистику подивитись – її нема.

Що потрібно для легального бізнесу в Україні?

- Він може бути і має бути тільки таким. Для цього треба зробити низку кроків.
Підприємствам виживати складно. Ми постійно стикаємося з тим, що не вистачає обігових коштів.
Інвестор, який каже, що дасть людям роботу, отримує у відповідь від держави: окей. Але купи обладнання, привези, заплати 20 відсотків ПДВ, поверх нього мито, яке може становити 0, 10, 12 і більше відсотків, залежно від типу обладнання.

Тому я вважаю, що обладнання підприємці мають ввозити без оподаткування — це раз. Друге - ввіз сировини, яка проходить декілька стадій обробки, повинен йти без мита та ПДВ. Проте варто зробити кілька стадій переробки. Це дасть нові робочі місця, захистить український ринок від імпорту, який є головним конкурентом. А зароблені гроші працівники витрачатимуть тут, у нашій державі.

Як впливає на бізнес підвищення мінімальної заробітної плати?

- Негативно. Якби переглянули саме оподаткування, пов'язане із заробітною платою – було б класно. Мінімалку можна було б робити 8-10 тисяч. Ця прозорість залишала б людей у країні. Якщо ж говорити, що ми зараз на бізнес кинемо такі мінімальні заробітні плати, при тій системі навантаження, це прискорить інфляцію. Тому що люди більше отримають грошей. Підприємці перерахують ціни, що вплине на собівартість продукту. Тобто, матимемо більшу мінімалку і здорожчання товарів. Це прискорить інфляцію і знецінить гроші. Що ми хочемо? Мати номінальну зарплату з гарною цифрою чи реальну?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Від 60 тис. грн: кому пропонують найвищу зарплату

Чи зменшується кількість підприємців по району, області, Україні?

Про це має говорити статистика. Я можу тільки припускати. Безвіз – це благо, яке дали для країни. Він був потрібен більше європейцям, ніж українцям, бо за рахунок наших людей виживають їхні економіки. Їдуть туди не тільки люди робочих спеціальностей. Багато підприємців згортають бізнес і переїжджають працювати за кордон.

Автор: Ольга СТЕНЬКО
  Олег Хардін: "Щомісяця платимо понад 200 тисяч гривень відсотків з кредитів"
Олег Хардін: "Щомісяця платимо понад 200 тисяч гривень відсотків з кредитів"

Чи вигідні бізнесу кредити?

Ми брали позики в комерційних банках. Щомісяця платимо понад 200 тисяч гривень відсотків. Кредити - це нормально. Однак мають бути адекватні відсотки. Треба пройти кола пекла, доки банк дасть підприємцю гроші.

Які ви можете назвати найчастіші помилки бізнесменів-початківців?

- На початках всі складають бізнес-план. Це теоретична частина. Треба розуміти, що практична кардинально відрізнятиметься. Не треба одягати рожеві окуляри. Варто мати страховий буфер, який можна буде дістати і зробити додаткову інвестицію. Або як я це робив свого часу – починати із нуля і інвестувати все те, що заробляв і заробляю на сьогодн.

Це велика лотерея. Тому необхідна надійна команда фахівців.

За скільки зараз окупається у середньому власна справа?

- Я зараз як підприємець живу без жодних заощаджень, бо все що заробили – інвестували в обладнання, ремонт, розширення.
Початкову інвестицію можна повернути за 2-3 роки. Якщо правильно все рахувати й діяти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мачухівського депутата призначили представником полтавського бізнесу

Який бізнес відходить у минуле, який популярний сьогодні і який буде у майбутньому?

- Галузь ІТ дуже перспективна і затребувана. Працюють здебільшого на експорт. Наші мізки купляють закордонні компанії.
В Україні активно розвиваються національні мережі. Це магазини АТБ, "Ева" тощо. Там, де ростуть національні мережі, маленькі підприємці, торгові структури закриваються. Також немає потреби в дистриб'юторах, які раніше працювали по областях і розвозили свою продукцію. Дрібний виробник працювати з мережами теж не зможе, бо це складно адміністративно, фінансове навантаження велике. Бізнес перетворюється, локалізується.

10 чи 5 років тому багато хто бачив перспективу в інвестиції у нерухомість. Нині, як на мене, нерухомість краще орендувати, ніж інвестувати у неї гроші. Наприклад, можна купити будинок за 100 тисяч гривень. Але краще ці гроші вкласти у бізнес чи відкрити депозит, оплачувати оренду житла і мати ще залишкову суму. У власному житлі потрібно робити ремонт через якийсь час, оновлювати техніку і так далі. Мені здається, що молодь у майбутньому буде мігрувати за роботою, у світі буде менше прив'язки до житла та автомобілів.

Станом на 1 січня 2019 року заборгованість із заробітної плати в Україні становила 2645,1 млн грн, що на 11,7% більше, ніж рік тому.

Зараз ви читаєте новину «Бізнесмен розповів, як відійти від заробітної плати в конвертах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Найбільше читають