понеділок, 16 листопада 2015 11:54

Білорусь збільшила закупівлю українських яблук у 18 разів

Білорусь збільшила закупівлю українських яблук у 18 разів
Фото: zn.ua

За перші чотири місяці сезону, з липня по жовтень, Білорусь збільшила імпорт українських яблук майже у 18 разів.

Про це свідчать дані офіційної статистики, пише "AgroTimes".

Як зазначається, у цей період Україна відвантажила на білоруський ринок 2 тисячі 20 тонн яблук. При цьому за аналогічний період минулого року Білорусь імпортувала всього 113 тонн.

Фахівці "АПК-Інформ: овочі і фрукти" не виключають, що більшу частину імпортованої Білоруссю продукції далі перепродали на російський ринок в обхід заборони поставок українських фруктів і овочів в РФ.

Додатковим доказом цього стало те, що основний потік поставок припав на жовтень – після початку дії продовольчої блокади Криму і, як наслідок, припинення поставок на російський ринок через окупований півострів.

Нагадаємо, що з 1 січня 2016 року Росія збирається ввести ембарго на українське продовольство у зв'язку із початком дії економічної частини Угоди про асоціацію України з ЄС.

На думку експертів, це призведе до подальшого подорожчання продуктів в РФ і зменшення асортименту.

За підрахунками Мінекономіки, Україна втратить через ембарго близько 140-205 млн дол. Втрата російського ринку буде коштувати Україні всього 2% експорту, заявляв міністр аграрної політики і продовольства Олексій Павленко.

Зараз ви читаєте новину «Білорусь збільшила закупівлю українських яблук у 18 разів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі