вівторок, 13 серпня 2013 18:00

Банки підвищать комісії, якщо відправку платежів зроблять цілодобовою - експерт

Банки підвищать комісії, якщо відправку платежів зроблять цілодобовою - експерт
Питання про необхідність цілодобової роботи СЕП потребує додаткового вивчення. Фото: e-commerce.com.ua

Для цілодобової відправки міжбанківських платежів банкам треба буде організувати позмінну роботу співробітників, що може призвести до підвищення комісій за платежі.

Про це повідомила начальник відділу обліку банківських операцій Банку Кіпру Оксана Соломка, коментуючи Gazeta.ua заяву заступника голови Національного банку України (НБУ) Валерія Прохоренка про те, що регулятор розглядає можливість переведення системи електронних платежів в цілодобовий режим.

"У випадку впровадження позмінної роботи банківських працівників збільшаться витрати банку: в частині як зарплат, так і експлуатаційних витрат", - вважає Соломка.

За словами спеціаліста, система електронних платежів (СЕП) - це програма, яка працює по принципу обміну електронними файлами (платежами, інформаційними повідомленнями) між українськими банками в гривні, виконуючи функцію контролера-посередника. Зараз СЕП приймає файли від банків до 18.00, і до 20.00 відправляє. Згідно з процедурою, системи, електронні документи, що відправляються, повинні обов'язково мати три електронні підписи, і тому робота банку організовується у відповідності з режимом роботи СЕП.

На думку Соломки, питання про необхідність цілодобової роботи СЕП потребує додаткового вивчення.

"Враховуючи те, що по системі проходить тільки українська валюта, а основний період роботи всіх підприємств, що приймають і відправляють платежі - це в середньому 8:30 до 19:00, то можливість цілодобово відправити платежі їм може бути непотрібною", - вважає фахівець.

Нагадаємо, Нацбанк повідомляв, що працює над втіленням нових сервісів в систему електронних платежів і розглядає доцільність переведення роботи системи в цілодобовий режим.

Зараз ви читаєте новину «Банки підвищать комісії, якщо відправку платежів зроблять цілодобовою - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі