вівторок, 29 листопада 2011 19:59

Багатії легко оминуть "податок на розкіш" - експерт

Багатії легко оминуть "податок на розкіш" - експерт

"Податок на розкіш", який пропонує ввести віце-прем'єр Сергій Тігіпко, навряд чи торкнеться найбагатших верств населення України.

Таку думку висловив партнер з податів міжнародної аудиторської компанії Микола Матюха в ефірі Першого ділового каналу.

"Хто буде платити, якщо у них "нічого немає"? Вони "не є власниками". А довести, що вони є постійними користувачами цього майна буде дуже "цікаво". Річ у тім, що сам термін не прописаний в Податковому кодексі. Наприклад, постійний користувач вертольота - скоріше, пілот, ніж той, хто сидить позаду нього", - сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ДУСя орендувала літак у "межигірської" фірми за 8 мільйонів

"Якщо ми говоримо про нерухомість, то податок буде стягуватися по квадратному метражу. Тобто якщо її площа перевищує 300 квадратних метрів, то за неї потрібно платити "податок на розкіш". Виникає питання: а якщо у мене велика сім'я? Якщо у мене 10 людей у сім'ї, то 300 "квадратів" - не така вже й велика розкіш. У той же час будуть люди, у яких 10 таких квартир, зареєстрованих на пільговиків. Відповідно, з них податок платитися не буде", - підкреслив експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Новий "податок на розкіш": Хто платитиме більше

Те ж стосується володіння земельними ділянками, вважає Матюха.

"Якщо у тебе більше 50 "соток", ти є платником "податку на розкіш". Але хто заважає роздробити цю землю на 20 жителів сільської губернії якої-небудь?" - підкреслив він.

Матюха також знайшов колізію у ситуації з купівлею предметів розкоші за кордоном.

"Якщо ви в'їжджаєте в Україну, купивши розкіш за кордоном, то теж повинні будете заплатити за неї податок. Тільки питання: як і хто буде визначати, наприклад, скільки коштують куплені за кордоном дорогі годинники? Як на мене, це нереально", - вважає експерт.

Зараз ви читаєте новину «Багатії легко оминуть "податок на розкіш" - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі