понеділок, 07 квітня 2014 17:39

Японія хоче забрати в України 800 мільйонів "кіотських" грошей

Японія хоче забрати в України 800 мільйонів "кіотських" грошей
Японія хоче забрати в України 800 мільйонів "кіотських" грошей. Фото: vpleny.ru

Японія вимагає повернути кошти, надані Україні за Кіотським протоколом.

Про це повідомив міністр екології та природних ресурсів Андрій Мохник.

"800 мільйонів доларів передбачає сама угода, але протягом трьох місяців ніякого руху коштів не відбувалося. Відповідно, японська сторона вже заявила про свої претензії та про готовність розірвати угоду і припинити співпрацю", - сказав він.

Мохник нагадав, що згідно з положенням про Кіотський протокол Україна буде зобов'язана повернути всі кошти, які вона отримала.

"Тому Мінекології напрацювало кілька змін до постанов № 1404 та 444, які могли б розблокувати цю діяльність і продовжити", - сказав він.

Україна в рамках Кіотського протоколу продала Японії квоти на викид парникових газів. Договір між країнами був підписаний у березні 2009 року, в вересні 2013 року було підписано доповнення до нього. Зміни передбачають продовження періоду користування коштів на період реалізації великих проектів.

Україна і Японія узгодили понад 500 проектів, які будуть реалізовуватися за кошти, отримані від продажу цій країні одиниць скорочення викидів в рамках зобов'язань за Кіотським протоколом. Загальна вартість цих проектів оцінюється в 3,8 млрд грн, на їх фінансування спрямовано понад 0,5 млрд грн.

Кіотський протокол прийнятий в Кіото (Японія) 12 грудня 1997 року. У ньому визначені порядок і принципи спільного виконання зобов'язань зі скорочення парникових викидів шляхом укладення спеціальних угод між сторонами протоколу. Він набув чинності 16 лютого 2005 року.

Зараз ви читаєте новину «Японія хоче забрати в України 800 мільйонів "кіотських" грошей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі