понеділок, 19 березня 2012 16:14

Янукович забрав у Арбузова право ліквідовувати банки

Янукович забрав у Арбузова право ліквідовувати банки
Глава НБУ Сергій Арбузов

Президент України Віктор Янукович підписав закон № 4452-VI "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб", згідно з яким, функції реформування та нагляду за проблемними банками та їх ліквідація передається від НБУ Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО).

Про це повідомляє прес-служба глави держави.

Закон передбачає введення оцінки банківської діяльності на основі системи управління ризиками, введення понять "проблемного банку" і "неплатоспроможного банку" із застосуванням кількісних і якісних критеріїв, що встановлюються законом України "Про банки і банківську діяльність".

Закон передбачає, що Національний банк України буде продовжувати виконувати функції з банківського регулювання і нагляду, в тому числі здійснювати посилений нагляд за діяльністю проблемних банків і впроваджувати програми їх фінансового оздоровлення в рамках встановлених законодавством тимчасових обмежень.

До "проблемних", НБУ буде зараховувати банки, в яких присутній хоча б один з критеріїв. Це зниження регулятивного капіталу та/або нормативів капіталу на 10% за місяць; невиконання банком вимоги вкладника або кредитора протягом 5 днів; системне порушення банком законодавства про відмивання доходів; подача недостовірної звітності; систематичне не забезпечення управління ризиками. Крім того, НБУ зможе встановити додаткові критерії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нацбанк приховує жахливий стан українських банків - експерт

При цьому рішення про визнання установи проблемним є банківською таємницею. Після цього банку дається до 180 днів для усунення порушень, інакше НБУ визнає його "неплатоспроможним" і передасть у відання ФГВФО. Підставою для цього також стануть зниження регулятивного капіталу або нормативів капіталу до однієї третини мінімально дозволеного рівня, а також невиконання банком 10% своїх зобов'язань протягом 10 днів. І вже ФГВФО буде призначати тимчасового адміністратора і санувати установу.

Фонд гарантує кожному вкладнику банку відшкодування коштів по його вкладу та відшкодовує кошти в розмірі вкладу, включаючи відсотки, нараховані на день прийняття рішення Національним банком про віднесення банку до категорії неплатоспроможних і початку процедури виведення Фондом банку з ринку, але не більше суми, встановленої адміністративною радою фонду на дату прийняття такого рішення незалежно від кількості вкладів в одному банку. Вкладник набуває право на одержання гарантованої суми відшкодування коштів за вкладами за рахунок коштів Фонду в межах граничного розміру відшкодування коштів за вкладами після прийняття рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідації банку.

Зараз ви читаєте новину «Янукович забрав у Арбузова право ліквідовувати банки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі