середа, 01 січня 2020 21:10

Які продукти найбільше дорожчали протягом минулого року

Які продукти найбільше дорожчали протягом минулого року
З серпня по грудень цінові рекорди била картопля. Фото: Depositphotos

Найбільше зросли в ціні овочі борщового набору. Якщо порівнювати травень 2018-го до травня 2019 року, то лідером стала цибуля. Подорожчала у 5,4 рази, розповів Gazeta.ua Олексій Дорошенко, голова Національної ради економічного розвитку.

Додає, що з серпня по грудень цінові рекорди била картопля.

"На другому місці після овочів — хліб. За рік подорожчав на 12-14%. Водночас у грудні українці дешевше на 10-15%, ніж в аналогічний період торік можуть купити ікру та червону рибу. Це пов'язано зі зміцненням гривні. Більшість виробників отримали надприбутки. Тому перед святами вирішили знизити ціни, щоб продати більше", - каже Дорошенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи стали українці багатші: думка експерта

За його словами, у 2020-му в групі ризику стрімкого підвищення цін залишаються овочі борщового набору.

"Ніхто не знає чітко, скільки продукції виробляють фермери, що тримають у сховищах, скільки овочів споживають українці. Тому з ціною може бути, що завгодно. Всі інші продукти дорожчатимуть в межах інфляції. Дешевшатимуть курячі яйця, пшоно. Гречка вже подорожчала до 32 гривень за кілограм. Приблизно така ж ціна буде протягом 2020-го", - пояснив експерт.

У квітні 2019-го рекордно дорого коштувала цибуля - 28 грн/кг. Зі збором нового врожаю подешевшала. У грудні коштувала 8 грн/кг. У серпні почала дорожчати картопля. У гурті продавали по 10-13 грн/кг. Зараз ціна впала до 8 грн/кг. До 3-5 грн/кг подешевшала морква.

Зараз ви читаєте новину «Які продукти найбільше дорожчали протягом минулого року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі