вівторок, 23 квітня 2019 21:10

Які ліки найбільше подорожчали з початку року

Які ліки найбільше подорожчали з початку року
З початку року ліки дорожчали меншими темпами, ніж одяг чи комуналка. Фото: epravda.com.ua

З початку року ліки подорожчали на 1,8%. Водночас ціни зростали повільніше, ніж вартість одягу чи комунальних тарифів.

Жарознижувальні та знеболювальні імпортні препарати у грудні 2018-го коштували 14,4 грн за 1 порцію, у березні 2019-го – 15,6 грн. Вітчизяні подорожчали з 7,8 грн до 8,1 грн за 10 таб., порахувала Національна рада економічного розвитку.

Вітчизяні антибіотики подорожчали на 2,5%. Коштують 16,6 грн за 10 таб. Імпортні продають по 105,9 грн за 10 таб. Це на 1% дорожче, ніж було раніше.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українцям заборонили розчин для ін'єкцій

Судинорозширювальні імпортні засоби у грудні торік коштували 47,9 грн за 10 таб. Цьогоріч у березні - 48,7 грн. Вітчизняні препарати подорожчали з 10,3 грн до 10,4 грн.

"За перші три місяці поточного року витрати на охорону здоров'я зросли на 1,9%, свідчать дані Держстату. Фармацевтична продукція та медичні товари додали 1,5%, амбулаторні послуги – 3,7%. Водночас продукти харчування та безалкогольні напої, а також комунальні послуги за перший квартал подорожчали на 3,4%, одяг і взуття – на 2,5%. Інфляція з початку року становила 2,4%. Тобто подорожчання ліків відбувалося меншими темпами, ніж зростання вартості інших товарів та послуг в країні", - пояснює голова Національної ради економічного розвитку Олексій Дорошенко.

Від квітня Кабінет міністрів України ухвалив Концепцію реалізації державної політики з запобігання фальсифікації лікарських засобів. На всіх ліках, які продаються за рецептом, буде спеціальне 2D-кодування, що підтверджуватиме оригінальність препаратів. Пацієнт зможе впевнитися, що придбав непротермінований і легально ввезений товар.

Зараз ви читаєте новину «Які ліки найбільше подорожчали з початку року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі