вівторок, 24 листопада 2020 12:23

Акциз на дизель можуть підвищити на €100: до чого це призведе

Акциз на дизель можуть підвищити на €100: до чого це призведе
Маржа АЗС з продажу дизелю та бензину становить більше 30%. Фото: unsplash

У парламенті хочуть збільшити ставку акцизного податку на дизельне паливо до €239,5 за 1 тис. л. Це може спричинити підвищення ціни.

Сьогодні ставка становить €139,5 за 1 тис. л, повідомив директор Укравтономгаз Андрій Дорофеєв на своїй сторінці у Facebook.

За його словами, законопроєкт вирішить декілька проблем:

- надходження до бюджету більше 29 млрд грн за рік. Споживання дизельного пального 2019 року в Україні було понад 8,62 млн куб. м на рік;

- отримані додаткові кошти в сумі більш як $1 млрд можна направити на екологічні проєкти. Наприклад, комунальний дизельний транспорт можна перевести на екологічний вид палива або закупити нові електроавтобуси;

- за декілька років зменшиться кількість дизельних автомобілів в Україні за рахунок збільшення ціни дизельного палива. Як наслідок, менше імпортуватимемо вживаних легкових автомобілів з дизельним двигуном.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як вигідно купити пальне і зекономити 3-5 грн на літрі

"Є один неприємний мінус - здорожчання дизелю на 4 гривень за літр. Але, за бажання народних депутатів, можна обмежити здорожчання до 2 гривень за літр. Для цього потрібно прийняти закон "Про обмеження середньомісячної маржі АЗС на паливі до 20 відсотків", - каже Дорофеєв.

З його слів, маржа АЗС з продажу дизелю та бензину становить понад 30%. Маржа з продажу скрапленого газу - до 20%.

Вартість скрапленого автомобільного газу може вирости майже на чверть. Відповідне зростання цін очікується у разі ухвалення законопроекту №4098 "Про збалансованість ставок акцизного податку на скраплений газ відповідно до європейського законодавства".

Зараз ви читаєте новину «Акциз на дизель можуть підвищити на €100: до чого це призведе». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі