пʼятниця, 05 квітня 2019 13:11

Як зміниться вартість газу для населення у квітні

Як зміниться вартість газу для населення у квітні
З листопада 2018-го газ для населення подорожчав до 8,55 грн за куб. м. Фото: АиФ-Украина

Кабмін доручив Нафтогазу знизити ціну газу для населення з 8,55 до 8,38 грн за кубометр. Це на 2% дешевше.

Нафтогаз чекає відповідну постанову уряду. У компанії кажуть, що готові виконати її. Водночас з квітня їхня компанія-постачальник вже знизила вартість газу для побутових споживачів.

Gazeta.ua запитала в експертів, чи подешевшає газ для українців.

Геннадій Рябцев, директор спеціальних проектів науково-технічного центру "Психея":

Скоріше за все Нафтогаз мав на увазі Кропивницький облгаз. Для нього ціни дійсно знизили у квітні. Але це не стосується інших облгазів. Поки не зрозуміло, як уряд планує знижувати ціну для всіх. Він досі не вніс зміни до постанови Кабміну про спеціальні зобов'язання для НАК "Нафтогаз". Там прописана ціна 8,55 гривень за кубометр. Не прийняв жодної рекомендації типу "розглянути можливість зниження ціни на газ для населення". Навіть у порядку денному засідання уряду 3 квітня відповідного рішення, як проекту не було.

Поки не зрозуміло, як уряд планує знижувати ціну для всіх. Він досі не вніс зміни до постанови Кабміну про спеціальні зобов'язання для НАК "Нафтогаз"

Юрій Корольчук, голова наглядової ради Інституту енергетичних стратегій:

Уряд хоче продемонструвати, що має можливість знизити вартість газу. Це один із способів показати, що влада працює ефективно. Водночас ще у лютому Нафтогаз наголошував, що ціна 8,55 гривень за кубометр для компанії збиткова. Тарифу не вистачає, щоб інвестувати у розвиток видобутку. Зараз компанія готова знизити ціну до 8,38 гривень, бо закупила дешевий газ у Європі. Дійсно ціна на зовнішніх ринках впала. Адже залишилися значні запаси газу через теплу зиму. Незабаром блакитне паливо знову подорожчає. Водночас середня імпортна ціна, за якою і визначається вартість газу для українців, не знизилася. Її обраховують раз на рік, а не кожен місяць. Таким чином зараз ризикуємо отримати газ на 180 гривень дешевше, а взимку заплатити на 5 тисяч гривень дорожче. Газ із квітня таки подешевшає до 8,39 гривень за кубометр. Однак у травні ціна повернеться до 8,55 гривень.

У лютому Нафтогаз наголошував, що ціна 8,55 гривень за кубометр для компанії збиткова

Марія Яковлєва, енергетичний експерт:

Законом про ринок природного газу ціну для населення встановлює Кабінет міністрів. Вона сьогодні не ринкова, а державно-регульована. Повинна складатися з собівартості газу та економічно обґрунтованого відсотка прибутку. Кабмін порушив цю норму. Українці досі не знають, чому платять 8550 гривень за тисячу "кубів". Водночас знизити вартість газу можна виключно через постанову уряду. Нафтогаз цього зробити не може. А Кабмін перекладає свої прямі обов'язки на інших. Це маніпуляція, яка розрахована на майбутні парламентські вибори.

Щоб з'явився вільний ринок газу, необхідно усунути монополію. Сьогодні Нафтогаз контролює понад 80% ринку природного газу. Потрібно обмежити присутність монополій на ринку видобування до 10%. А на ринку постачання до 5-7%. Тоді постачальники могли б змагалися за споживача. Ціну вдалось би знизити до обґрунтованого рівня.

До кінця 2019-го газ для населення дорожчати не буде. Ціна залишиться на рівні 8,55, а не 12 гривень як прогнозували раніше

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Газ без посередників: як змінити постачальника

Максим Пархоменко, аналітик фірми "Альпарі":

Кабмін дозволив Нафтогазу знизити ціни на газ для населення, бо блакитне паливо на європейських ринках подешевшало до мінімуму 2016 року. Це пов'язано з теплою зимою та введенням в експлуатацію атомних електростанцій в Японії. Таким чином попит на газ в Азії суттєво впав. На зовнішніх ринках блакитне паливо у середньому коштує 4,85 гривень за куб. Зрозуміло, що в Україні ціна буде вища через витрати на транспортування. Водночас вже зараз можна сказати, що до кінця 2019-го газ для населення дорожчати не буде. Ціна залишиться на рівні 8,55, а не 12 гривень як прогнозували раніше.

4 квітня Європарламент поширив дію Третього енергопакету на країни, які не входять до ЄС. Таким чином газопровід Північний потік-2 буде завантажений максимум на половину потужностей. Оскільки доступ до транспортних потужностей повинні мати й інші трейдери, яких в Росії немає. Це допоможе збільшити шанси України на відновлення колишніх обсягів транзиту газу.

Зараз ви читаєте новину «Як зміниться вартість газу для населення у квітні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі