середа, 26 лютого 2020 21:10

Як змінилася українська аграрна сфера за 10 років

Як змінилася українська аграрна сфера за 10 років
Обсяги експорту продукції українського АПК за 10 років зросли. Фото: 112 Україна

Торік Україна встановила рекорд по експорту аграрної продукції. За кордон продала на $22,2 млрд. 2010-го обсяги були нижчими, розповіла Gazeta.ua агроексперт Ольга Трофімцева. Виконувала обов'язки міністра аграрної політики та продовольства України з лютого до серпня 2019 року.

"Ще одним досягненням сектору стала серйозна диверсифікація ринків збуту. Якщо подивитися на структуру аграрного експорту 10 років тому, побачимо серйозне домінування Росії. У 2014-2015 роках ситуація змінилася. Зараз на першому місці серед ринків збуту української продукції - Індія, Китай, Туреччина. На другому - країни Євросоюзу. Це вибагливий ринок. На третьому місці – країни Африки", - пояснює Трофімцева.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українці налягають на іноземні сири

За її словами, досі основна частина продукції надходить з господарств населення.

"Особисті присадибні господарства без кооперації в перспективі однозначно не будуть конкурентними. Вони не можуть забезпечити успішний експорт продукції на ринки ЄС. Необхідно формувати ланцюги їх виходу на цивілізовані ринки збуту, у тому числі всередині країни. Це супермаркети, гуртові ринки", - говорить агроексперт.

Повну версію інтерв'ю з Ольгою Трофімцевою читайте тут.

Зараз ви читаєте новину «Як змінилася українська аграрна сфера за 10 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі