субота, 12 жовтня 2019 21:10

Як зменшити рахунки за опалення: думка експерта

Як зменшити рахунки за опалення: думка експерта
Споживачам треба індивідуальний квартирний лічильник і температурний регулятор на батарею. Фото: mind.ua

У великих містах централізована система теплопостачання - найбільш економічно вигідна та енергоефективна. Проблема в тому, що українці не можуть контролювати власне споживання енергоносіїв, розповів Gazeta.ua Олександр Сергієнко, директор дослідницького центру "Інститут міста".

"Сьогодні поширені ситуації, коли люди платять за себе і сусіда. Тому борги за комуналку зростають. Щоб змінити ситуацію, споживачам треба індивідуальний квартирний лічильник і температурний регулятор на батарею. Крім того, встановити однакові технічні умови для всіх. Бо дехто незаконно врізає теплу водяну підлогу в батарею і розбалансовує систему", - пояснює Сергієнко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали регіони, які можуть залишитися без тепла

Додає, що треба масштабні державні програми на утеплення житла та оновлення комунальної інфраструктури. Місцеві бюджети не можуть самостійно справитися з цим.

"Люди клаптиково утеплюють квартири не від хорошого життя. У таких сім'ях за шафами шпалери заростають пліснявою та грибком. Сьогодні гроші на термомодернізацію житла виділяють для ОСББ. Останні переважно створюють у нових будинках. На "хрущівки" умови програми не розповсюджуються", - каже Сергієнко.

Опалювальний сезон розпочнеться 15 жовтня. У регіонах місцева влада самостійно вирішує, коли вмикати тепло. Традиційно це відбувається, коли середньодобова температура повітря протягом 3 днів тримається нижче +8.

Зараз ви читаєте новину «Як зменшити рахунки за опалення: думка експерта». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі